Nagy Katalin - A nimfomán cárnő, aki naggyá tette Oroszországot

Megmutatjuk a legendás uralkodónő életéből azokat a titkos fejezeteket, amit még a nagysikerű, róla szóló sorozatból sem ismerhettél.

Nagy Katalin, a megosztó reformer

II. Katalin orosz cárnő, vagy ahogyan többen ismerik, Nagy Katalin nemcsak arról híres, hogy uralkodása alatt jelentősen megerősödött Oroszország európai helyzete - hanem botrányairól is. A csinos és eszes uralkodónőről számos könyv és film készült, tavaly pedig az HBO-n debütált a nevével fémjelzett sorozat. Az egyelőre tíz részből álló, egy évados alkotás felfedi a cárnő szabados magánéletét, ugyanakkor megmutatja azt is, hogy milyen megfontolt döntéshozó volt.

Katalin sokat olvasott és naprakész tudással rendelkezett az ország és Európa történéseiről. A levelezőpartnerei között számos kortárs filozófus volt, többek között Voltaire és Diderot. Jelentősen támogatta az orosz művészetet is: számtalan műalkotás, palota született uralkodása idején. Ügyesen irányította különc, hirtelenharagú és a birodalmi ügyekben kevéssé kompetens férjét, III. Péter cárt, akivel a sorozatban bemutatottnál jóval ridegebb volt a viszonya. A korabeli, népszerű író és publicista, Nyikolaj Karamzin úgy emlegette az asszonyt, mint az emberiség szégyene.

Sokan bírálták a cárnő magatartását

Nagy Katalin mai ábrázolását nagy mértékben meghatározzák azok a híresztelések, amelyek annak idején körüllengték őt a történetírók tollán keresztül. Az orosz társadalom nem tudta megemészteni, hogy az uralkodói székbe egy domináns nő került, aki sokkal jobb vezető volt, mint a férje. Egy nimfomániás, férfifaló szerepében látatták, ami valójában nem volt túlkapás, hiszen tényleg szerette a férfiakat, sőt, a nőket sem vetette meg. A szeretőivel - akikből legalább 12-öt tart név szerint számon a történelem - kivételezettként bánt, rangot, javakat és különböző kedvezményeket ajánlott fel a számukra.

A férje halála után teljhatalmat kapott, s bár a művészetekért mindent megtett, a felvilágosult uralkodó álarca mögött ténylegesen nem sokat tett a szegények szenvedésének enyhítéséért. Bár sokat köszönhet neki a népe, kérlelhetetlen ellenség volt, alattomos külpolitikát folytatott. A magánéletében is nyughatatlan volt, hiába lett egyre idősebb, ezzel együtt is egyre fiatalabb férfiakat szemelt ki prédaként.

Még több sztori a galériában!

A cárnő féltékeny szerelemmel viseltetett szeretői iránt: az engedélye nélkül a palotából ki sem léphettek, és az illetőknek figyelniük kellett, nehogy megsértsék őt azzal, hogy más hölgyekkel túlzottan kedvesek. A kegyvesztettséget a palotából való kiköltözés jelentette.
Kattints a további képekért!

„Nők, mindent neki köszönhettek!” – a francia újságok túlzás nélkül írhatták ezt a szalagcímet 35 évvel ezelőtt, Simone de Beauvoir halálakor. A feminista író és gondolkodó párjával, Jean-Paul Sartre egzisztencialista filozófussal korának ikonikus alakjaivá váltak és eszméik mind a mai napig meghatározzák azt, hogyan a társadalom a női szerepekről vélekedik.

Leadfotó: Profimedia - RedDot
Fotó: Profimedia - RedDot ; Wikipedia

Oldalak