Morgan Freemant kitiltották Oroszországból – Ez az oka

Többszáz amerikainak tiltották meg, hogy belépjen Oroszország területére, köztük Morgan Freemannek. A színész évekkel ezelőtt szerepelt egy videóban, amiben ellenségnek nevezte Vlagyimir Putyint.

„Putyin egy kém”

Oroszország 963 amerikainak tiltotta meg, hogy belépjen Oroszországba – köztük Joe Bidennek – miután az amerikai elnök szombaton aláírt egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot, amellyel Ukrajnának nyújt segítséget a háborúban. Az elnök mellett a kitiltott amerikaiak között szerepel Antony Blinken külügyminiszter és William Burns CIA-főnök, valamint több kormányzati ember, de nem csak politikusok szerepelnek a listán, azon rajta van például Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója, de Morgan Freeman Oscar- és Golden Globe-díjas színész is – írta meg a Telex. Az orosz indoklás szerint a sztár „2017 szeptemberében videóüzenetet vett fel, amelyben Oroszországot az USA elleni összeesküvéssel vádolta, és hazánk elleni harcra szólított fel”.

A portál felidézi, hogy az említett időszakban, szűk egy évvel a Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztás után Rob Reiner színész-rendező összefogott Morgan Freemannel, hogy segítsenek felállítani egy olyan bizottságot, ami az orosz kiberhadviselést hivatott kivizsgálni. A nonprofit szervezet az tűzte ki céljául, hogy „segítsen az amerikaiaknak felismerni és megérteni az állandósuló orosz támadások súlyosságát a demokrácia ellen”. A kampányban készült az a két perces film, ami miatt az oroszok most, öt évvel később kitiltották Freemant és Reinert is Oroszországból.

A videóban Morgan Freeman azt mondja: „Megtámadtak minket. Háborúban állunk. Képzeljük csak el ezt a filmforgatókönyvet. Egy volt KGB-kém, aki dühös a szülőföldje összeomlása miatt, bosszúhadjáratot tervez. Kihasználva a káoszt, felküzdi magát a posztszovjet Oroszországban a ranglétrán, és elnök lesz. Önkényuralmi rendszert hoz létre, és esküdt ellenségét, az Egyesült Államokat veszi célba. És mint egy igazi KGB-kém, titokban kiberhadviseléssel támadja a demokráciákat szerte a világon. A közösségi médiát használja a propaganda és a hamis információk terjesztésére. Ráveszi a demokratikus társadalmakban élő embereket, hogy ne bízzanak a médiában, a politikai folyamatokban, sőt még a szomszédaikban sem. És győz. Vlagyimir Putyin ez a kém. És ez nem egy filmforgatókönyv.

Freeman ellen már a videó után kampány indult Oroszországban, a külügyminisztérium és a Kreml szóvívője is megszólalt a témában, a tévében oroszfóbiásként beszéltek róla, és hisztérikusnak nevezték, a Twitteren pedig bevetették a #StopMorganLie hashtaget.

Leadfotó: Kevin Winter/Getty Images for WarnerMedia

Oldalak