Sztárok

Milák Kristófot ünnepli most az egész világ – Rögös út vezetett a csúcsig

A legnagyobbak – Michael Phelps, Cseh Laci és Caeleb Dressel – is elismerik a magyar klasszist. Milák Kristóf 21 évesen, élete első olimpiáján számos emlékezetes pillanatot okozott és kiemelkedő eredményeket ért el. Cikkünkben összeszedtük, milyen út vezetett idáig.

A világklasszis magyar úszó, Milák Kristóf

Milák Kristóf még csak 21 éves, de már olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok, valamint háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója. A tokiói olimpián való szereplésével nemcsak a magyarokat tette büszkévé, de az egész világ elismerését sikerült kivívnia. A 4 × 100 méteres gyorsváltó tagjaként Németh Nándorral, Bohus Richárddal és Szabó Szebasztiánnal az 5. helyen végzett. A 200 méteres pillangóúszásban 1:51,25-ös idővel, új olimpiai rekorddal olimpiai bajnok lett, 100 méteres pillangóúszásban pedig új Európa-csúcsot elérve lett ezüstérmes nagy riválisa, Caeleb Dressel mögött.

Sós Csaba szövetségi kapitány, a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője egyszer úgy fogalmazott, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina óta nem volt olyan zseni a magyar úszósportban, mint a Budapesti Honvéd fiatal klasszisa. De hosszú út vezetett idáig. Az előbbi összehasonlítás azért is pontos, mert Milákot Egerszegi Krisztina nővére, Klára tanította meg úszni. Kristóf eleinte nem akarta elengedni édesanyja lábát, csak az edző kitartó kérlelésére merészkedett be a medencébe. Tárnokon nőtt fel, de ott nincs uszoda – Érden is csak 2013 óta –, ezért kezdetben az édesanyja naponta kétszer, hajnalban és délután is ingázott vele Tárnok és Százhalombatta között, hogy edzésre járhasson.

Nem számított csodagyereknek, edzői kevés fantáziát láttak benne, ráadásul társai szekálásának is folyamatosan ki volt téve, mivel ő volt a csapatban a legkisebb. Cseh Lászlón és Michael Phelpsen nőtt fel, aztán lassan elkezdte megdöntögetni a példaképei rekordjait. Tizenhét évesen már jobb időket úszott az úszás királyszámának tartott 200 pillangón, mint Michael Phelps, aki a 2000-es olimpián ebben a számban robbant be a köztudatba egy ötödik hellyel. Milák a 2019-es világbajnokságon Kvangdzsuban 1:50,73-as idővel állította be az új világcsúcsot és lett világbajnok 200 méter pillangón, amivel Michael Phelps 10 éves rekordját adta át a múltnak.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak

Sztárok
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.