Megjósolták a merényletet - II. János Pál tudhatta, hogy az életére fognak törni

A legbátrabb katolikus egyházfő ma lenne 99 éves.

A pápa, akit szentté avattak

A lengyel származású Karol Józef Wojtyła sosem gondolta volna, hogy valaha pápa lesz, akit halála után még szenté is avatnak majd. A szláv nép gyermekéből mégis Szent II. János Pál pápa születet, a katolikus egyház feje, aki 1978-tól haláláig töltötte be a legmagasabb méltóságot. Eredetileg színésznek készült, de 1942-ben jelentkezett az illegalitásban működő krakkói szemináriumba, majd megismerkedett a híres stigmatizálttal, Pio atyával, aki megjósolta neki, hogy egy napon övé lesz „a legmagasabb tisztség az Egyházban”.

Reformjai tették szimpatikussá

Wojtyła elődje tiszteletére vette fel a II. János Pál nevet. Mint I. János Pál, ő is eltökélte, hogy kevesebbet ad a ceremóniákra, és hű marad ahhoz, amit „Servus Servorum Dei” címe kifejez (Isten szolgáinak szolgája). Egyszerűbb beiktatási ceremóniát akart, és nem viselte a pápai tiarát sem.

Nagy munkabírású, hitében és missziójában elkötelezett egyházfő volt, akit a világ minden táján nagyon tiszteltek. Voltak azonban olyanok, akik nem üdvözölték boldogan, hogy Wojtyłát választották pápává, így a lehetetlen mégis megtörtént: két merényletet is elkövettek ellene.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!