Meghan, Harry és Oprah - Az interjú, ami után több kérdésünk lett, mint válaszunk

Vajon okos ötlet a világ legnézettebb talkshow-jában vendégeskedni, miközben "normális" életre vágyik az ember? Vagy arról beszélni, hogy tönkrezúzza a mentális egészségünket a média? Ildomos-e családi viszályt szítani a nyilvánosság előtt, miközben a saját nagyapánk kórházban küzd az életéért? Kérdések, amelyek bizonyára nemcsak bennem, hanem mindenkiben megfogalmazódtak, miután megnéztük az év interjúját. Véleménycikk.

Az interjú, amire az egész világ várt

Soha nem érdekelt igazán a királyi család. Noha újságírói munkám megköveteli, hogy figyeljek arra, amit a brit monarchia tagjai mondanak, tesznek és viselnek, az általános véleményem és érdeklődésem irántuk mindig is nagyrészt semleges volt. Így volt ez egészen addig, amíg a munkám során többször szemtanúja nem lettem annak a negatív médiavisszhangnak, amelyet Meghan Markle kapott, mióta feleségül ment Harry herceghez - ami a múlt heti események után csak még erősebbé vált.

"Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták" - fogalmazott a francia író és esszéista, André Gide, akinek gondolata találóan rímel azokra az érzésekre, amelyeket sokan átéltünk abból a több mint 49 millió nézőből, akik figyelemmel kísértük a brit királyi család történetének egyik legváratlanabb pillanatát.

Harry sussexi herceg, a trónörökös Károly walesi herceg és a néhai Diána walesi hercegné fiatalabb fia, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg unokája ugyanis éppoly messzire merészkedett a szerelemért, mint annak idején VIII. Eduárd. A brit trónörökös 1936-ban azért mondott le a trónról, hogy elvehessen feleségül egy többszörösen elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont. Úgy tűnik, a történelem most kísértetiesen hasonló módon ismétli újra önmagát, de a két szereplő ezúttal Harry herceg és elvált, amerikai színésznő kedvese, Meghan Markle.

A hercegi pár tavaly szakított a királyi család kötelékével, bejelentették visszavonulásukat, letelepedtek Amerikában, s bár azt kommunikálták folyamatosan, hogy szeretnének a háttérbe húzódva, normális életet élni, a tettiekkel pont az ellenkező irányba haladtak. Ha pedig ez nem lett volna eléggé egyértelmű eddig, március 8-án, a nemzetközi nőnapon debütált a házaspár exkluzív interjúja, amelyben a világ leghíresebb tévés háziasszonyának, Oprah Winrey-nek vallottak azokról a kérdésekről, amelyek már lassan egy éve foglalkoztatják a közvéleményt.

Miért álltak ki a nyilvánosság elé?

Alapvetően három tényező mozgathatta Meghant és Harryt, mikor igent mondtak Oprah felkérésére. A legjámborabb verziót tekintve, valószínűleg felmerült bennük az igény, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba és elmondják, a saját verziójukat arról, mi vezetett odáig, hogy elhagyták Angliát és ma már Amerikában élnek a kisfiukkal. A materiálisabb oldalt tekintve, gondolhatnánk, hogy pénzügyi ok húzódik a háttérben, hiszen a függetlenedés jelentősen befolyásolhatta a pár anyagi helyzetét. És felmerülhet még a bosszú szándéka is, hogy egy lejárató kampányt akartak kreálni a királyi családnak sérelmeik és ellentétük miatt. A közöttük lévő távolságot jól példázza, hogy a riportben mindketten következetesen csak "a cég"-ként emlegetik családjukat.

Mi a valóság?

Oprah már az interjú elején rögzíti, hogy mi a háttere a beszélgetésüknek. "Mielőtt elkezdenénk az interjút, szeretném világossá tenni mindenki számára, hogy bár szomszédok vagyunk... nem történt közöttünk semmiféle megállapodás. Nem tudod, mit fogok kérdezni, nincs olyan téma, amelyet nem engedélyeztetek és nem kaptok fizetést ezért az interjúért"- mondta Oprah, amire Meghan helyeselt. Ha pedig ez nem lenne elég meggyőző, gondoljunk csak bele, hogy Diana örököseként mekkora mennyiségű pénz birtokosa lehet Harry és Meghan Markle sem szerénykedhet, hiszen színésznőként sokmillió dollár gyűjtött össze korábban, nem beszélve a többi mellékprojektjükről. Tehát nem, feltehetően nem a pénzért csinálták.

Bármennyire is azt hangosítják ki a nyilatkozataikban, hogy távolodni szeretnének a médiától, mégis úgy tűnik, nincs ellenükre a szereplés. Az interjúban ugyanis mindent felfedtek a magánéletükről: személyes érzéseikről, titkos esküvőjükről - amit néhány nappal a hivatalos előtt kötöttek -, de Meghan vallott a zavart elmeállapotáról és az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatairól is. Azt állította, nem kérhetett szakembertől segítséget, mert az terhelő lett volna a királyi családra nézve, ezért kiszolgáltatva és egyedül érezte magát.

Úgy tűnik, hogy az exkluzív interjú csak alapozás volt, ugyanis a közelmúltban a herceg és a hercegné szerződést kötött a Spotify-jal egy podcastre és a Netfilx-szel egy sorozatra. Ez pedig azt jelenti, van még mit mondaniuk. Ha pedig a bosszú motiválta őket, akkor szerencsétlenebbül nem is időzíthettek volna...

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

  • 1
  • 2