Gyász: elhunyt Sára Sándor

A Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr és filmrendező 85 éves volt.

A nemzet művésze

Szomorú hír rázta meg vasárnap délelőtt a magyar film- és művészvilágot: életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - közölte a család az MTI-vel.

A kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmművész dokumentumfilmekkel kezdte pályáját, majd a hatvanas évektől különleges, saját látásmódjával hozzájárult ahhoz, hogy a magyar filmgyártás nemzetközi szinten sikeressé válhasson, amiért tavaly Áder János köztársasági elnök a Kossuth- Nagydíjat adományozta számára.

Első játékfilmjét a Feldobott kő címmel 51 évvel ezelőtt forgatta. Élete során pedig később több mint harminc film operatőre volt, és rendezőként is legalább ennyit jegyez. Egyik legismertebb alkotása az 1971-ben bemutattott Szindbád volt.

A közmédia csatornáin ma Sára Sándorra emlékeznek. A Dunán 21 óra 15 perctől a Feldobott kő, 22 óra 55 perckor a Szerelmes földrajz – Amit magammal viszek… Sára Sándor Káli-medencéje, az M5-ös csatornán 21 óra 30 perctől a Nagyok – Portré Sára Sándorról, a DunaWorld-ön 19 óra 25 perctől pedig szintén a Szerelmes földrajz – Amit magammal viszek… Sára Sándor Káli-medencéje című vonatkozó alkotások lesznek láthatóak.

Nyugodjék békében!

Leadfotó: Wikipedia / Stekovics Gáspár

Oldalak

Szólj hozzá Te is!