Meghalt Ennio Morricone, az olasz zenezseni

Az olasz zeneszerző 91 éves volt.

Elhunyt a zseniális kompozőr

91 éves korában, 2020. július 6-án meghalt Ennio Morricone, a filmzene egyik legismertebb és egyik legnagyobb hatású alakja - erősítette meg az olasz la Repubblica. A kétszeres Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző pályafutása során több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi. A magyar Koltai Lajos operatőrrel háromszor dolgozott együtt: a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság c. filmek felvételekor, utóbbi zenéjét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel.

Baleset érte

A zeneszerző pár nappal ezelőtt elesett, eltörte a combcsontját, majd kórházba került. Hétfő hajnalban egy római kórház betegágyán érte a halál. Halálhírét családja ügyvédje, Giorgio Assumma közölte a nyilvánossággal. A temetését szűk családi körben rendezik majd meg.

Morricone hű volt szülőhazájához, Olaszországhoz, fényes karrierje ellenére Rómában élt, pedig a tengerentúlon, Beverly Hills-ben ajánlottak fel neki egy pazar otthont. Feleségét minden fellépésre magával vitte. Fia, Andrea Morricone apját követve szintén zeneszerző lett.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!