Kiderült: óriási dilemma ihlette Máté Péter Elmegyek című slágerét

Máté Péter milliók szívébe lopta be magát, s olyan időtlen slágerekkel gazdagította a hazai zeneivilágot, melyek mind a mai napig népszerűek. Egyik ilyen az Elmegyek című dal, amelyet évtizedekkel a legenda halála után is egy emberként kántálják még a fiatalabb generáció körében is.

Hatalmas űrt hagyott maga után

Máté Péter 1947. február 4-én látta meg a napvilágot Budapesten, páratlan tehetsége pedig már gyerekkorában megmutatkozott: magától tanult meg zongorázni, készségeit pedig hamarosan zeneiskolában fejlesztette, emellett a zeneszerző Geszler György, a Magyar Rádió Stúdiójában Balassa P. Tamás és Bágya András tanították énekelni és gitározni. Az érettségi után, 1965-ben megalapította az első zenekarát, a Máté-együttest, két évvel később pedig elkészítette első saját felvételeit, az „Úgy várom, jössz-e már?” és a „Mondd már” című szerzeményeket, s még ugyanebben az évben a pol-beat fesztiválon első díjat nyert, ám mindez csak a kezdet volt. Óriási ismertségre tett szert 1973-ban, amikor Hull az elsárgult levél című dala első lett a Made in Hungary táncdalszemlén. Pályája csúcsán az Elmegyek című dalát Sylvie Vartan az egész világon elismerté tette – azt azonban csak kevesen tudják, mi ihlette a legendás sláger megszületését. A részletekért olvass tovább a galériában!

Máté Péter utánozhatatlan tehetségének köszönhetően később előadói díjat nyert Párizsban, itthon pedig megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. Ezen kívül fellépett a Drezdai Dalfesztiválon, ahol az Express együttessel megnyerték a fődíjat, 1976-ban pedig meghívták az írországi Castlebar Song Contestre is.
Kattints a további képekért!

Máté Péter és Zalatnay Sarolta szoros viszonyban álltak, az énekesnőnek pedig mind a mai napig hiányzik a néhai zenészlegenda.

Leadfotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Oldalak