Sztárok

Férjé hűtlenségei megkeserítették a világhírű táncosnő életét, ő mégis mindent megbocsátott: utolsó éveit is csak neki szentelte

Margot Fonteyn a múlt század egyik legnagyobb balett-táncosnője volt, akinek kalandos életét óriási szakmai sikerek és súlyos magánéleti terhek tarkították.

Mindent megtett a szeretett férfiért

Margot Fonteyn 1919. május 18-án látta meg a napvilágot angol apa és brazil felmenőkkel rendelkező ír anya gyermekeként – eredeti neve Margaret Peggy Hookham volt, művésznevét édesanyja Fontes családnevéből alakította ki. Kalandos gyermekkora szülőhazájában, Amerikában és Kínában telt, majd nem sokkal később belépett az életébe a táncművészet, amivel komolyabban Sanghajban kezdett foglalkozni. 14 évesen Londonban egy orosz balerina növendéke lett, majd Ninette de Valois-nál képezte magát, akinek társulatából jött létre később a Királyi Balett. 1934-ben debütált, s hamarosan olyan klasszikus darabokban lépett fel, mint A diótörő, a Giselle, A hattyúk tava vagy a Rómeó és Júlia. Páratlan eleganciájával, drámaiságával és mozgáskultúrájával beragyogta az egész színpadot, előadóművészi tehetségének köszönhetően pedig az egész világon ismertté vált a neve. A sikerek mellett azonban a magánéleti kudarcok sem kerülték el, házassági problémái mellett pedig az egészsége miatt is sokat szenvedett. Részletek a galériában!

Margot pályája a debütálásától kezdve töretlenül ívelt felfelé, a társulat vezető balerinájaként 1939-re eltáncolta a Hattyúk tava Odett-Odiliáját és a Csipkerózsika Auróráját, teljesen átformálva a szerepet, amely később egybeforrt nevével.
Kattints a további képekért!

Tyrone Powerért bomlottak a nők, a filmcsillag azonban állítólag mindvégig a férfiakhoz vonzódott, már ami a hálószobát illeti, ennek ellenére azonban háromszor is megnősült.

Leadfotó: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Mutatjuk, hogy mit pakolj a bőröndödbe, hogy felszabadultan, de mégis stílusosan érezd magad a nyaralás alatt.
Sztárok
Alig akarjuk elhinni, de Sandra Bullock hamarosan 60 éves lesz, pedig friss fotóit elnézve simán letagadhatna minimum 15 évet. Vajon hogy csinálja?
Lifestyle