Gyönyörű családi fotót posztolt a gyerekeivel és az unokáival - 50 éves lett Lackfi János

Május 18-án lett ötvenéves Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő, kritikus. A kerek évforduló alkalmából verset írt, amit egy bájos családi fotó kíséretében osztott meg a közösségi oldalán.

Lackfi János 50 éves lett

Lackfi János 1971-ben született Budapesten, irodalmár családba. Édesapja, Oláh János József Attila-díjas költő, író, a Kilencek költőcsoport néhai tagja, édesanyja, Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő. Először irodalmi álnévként használta a Lackfit, később azonban – az édesapjával való névazonosság miatt – hivatalosan is felvette azt.

Francia és magyar szakon szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Tanulmányai során számos oylan benyomás érte, ami meghatározó szerepet játszott költővé válásában.

A rendszerváltozás után szüleivel közösen dolgozott a Magyar Napló folyóiratnál. A Pécsi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított, utóbbinak 2004-től adjunktusa volt. Nyugat-kutatásból doktorált. Több rangos ösztöndíjat elnyert, majd rovatvezető és szerkesztő lett a Nagyvilágnál, 2000-ben alapítója volt a Dokk.hu című internetes irodalmi lapnak, ahol tehetséges fiatal költők juthattak nyilvánossághoz.

1996-tól a Pázmány Kreatív Írás programjának egyik elindítója és vezető tanára volt. Tanítványai közt olyan neves fiatal slammerek, költők és írók szerepelnek, mint Simon Márton, Ughy Szabina, Horváth László Imre, Ayhan Gökhan, Babiczky Tibor, Pion István. Noha intézményes keretek közt jelenleg nem tanít, továbbra is tart kreatív írás tanfolyamokat.

A Magyar Írószövetség, valamint a Magyar PEN Club tagja. Tévéműsorok vezetője, műveit tizenöt nyelvre fordították le, sokat szerepel külföldön. A közösségi médiában üzemeltetett írói oldalának közel százezer olvasója van. Véleménye szerint fontos kihasználni az irodalom számára a világháló nyújtotta lehetőségeket, ennek megfelelően gyakorlatilag naponta publikál verset, prózát vagy esszét. Gyerekeknek és felnőtteknek is ír. Szövegeit a Kaláka, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes és sokan mások éneklik nagy sikerrel. Irodalmi tevékenysége mellett fotózik is, képei gyakorta jelennek meg különböző folyóiratokban, és több önálló kiállítást is rendeztek belőlük.

Művészetéért több rangos elismerést is kapott, többek közt József Attila- és Déry Tibor-díjat, Salvatore Quasimodo-különdíjat. 2004-ben és 2008-ban elnyerte az Év gyermekkönyve díjat, 2013-ban irodalom kategóriában a Prima Primissima Díj nyertese lett, idén márciusban pedig Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.

Hat gyermek édesapja, többszörös nagypapa. Felesége, Bárdos Júlia művészettörténész.

Születésnapja alkalmából verset írt, amit egy családi fotóval együtt osztott meg a Facebook-oldalán. A következő oldalon mutatjuk!

Oldalak