Meghalt a gyönyörű sanzonkirálynő, Juliette Gréco

Az énekes-színésznő Edith Piaf mellett a szakma egyik legnagyobbja volt.

Távozott a sanzonok királynője

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel - írja az MTI. Az énekesnő a délkelet-franciaországi Ramatuelle-ben lévő otthonában hunyt el szerettei körében.

Juliette Gréco az 1950-es, 60-as években vált világhírűvé a L'accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című sanzonokkal. Grécóra Hollywood is felfigyelt, olyan filmes nagyságokkal dolgozott, mint John Huston és Orson Welles.

A hatvanas évek elején hazatért, pályáján ettől kezdve a sanzon élvezett elsőbbséget, bár 1965-ben nagy sikert aratott a Belphégor című, akkor induló televíziós sorozatban, amelyet Magyarországon is bemutattak. 1984-ben Becsületrenddel tüntette ki a francia köztársasági elnök. Fél évszázados karrierjének 89 éves korában sztrók vetett véget – emlékeztet a Yahoo News.

Az utóbbi évtizedekben gyengélkedett, élete értelmét, az éneklést már nem tudta művelni. Egyetlen gyermeke született, Laurence-Marie Lemaire, aki 2016-ban, 62 éves korában elhunyt.

Nyugodjon békében.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!