Juliette Gréco - A gestapo miatt börtönözték be a gyönyörű francia énekesnőt

Ma lenne 94 éves a sanzonkirálynő, aki tavaly hunyt el. Kalandos életére és örökségére emlékezünk.

A tehetség, aki folyton menekült

Juliette Gréco az 1950-es, 60-as években vált világhírűvé a L'accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című sanzonokkal és lett meghatározó alakja a francia kulturális életnek. Az énekesnő tehetségének híre Hollywoodig is eljutott, olyan filmes nagyságokkal dolgozott, mint John Huston és Orson Welles. A hatvanas évek elején hazatért, sanzonokat énekelt, közben filmezett is. 1965-ben nagy sikert aratott a Belphégor című, akkor induló televíziós sorozatban, amelyet Magyarországon is bemutattak.

Sokat dolgozott együtt Serge Gainsbourg szövegíróval, a közös munkának rengeteg sláger lett az eredménye. A siker ellenére a színésznő egyre mélyülő depresszióval küszködött, 1965-ben öngyilkosságot kísérelt meg. A hatvanas évek végén ismét teltházas koncerteket adott, világkörüli turnékra indult, közben kétszer is férjhez ment. A boldogságot 1988-ban találta meg a híres francia zongorista, Gérard Jouannest személyében. Hányatatott sorsának emlékei és gyerekkori traumái azonban élete végéig elkísérték.

Részletek a galériában!

A németek 1940-ben elfoglalták Párizst, ezután Juliette és családja Délnyugat-Franciaországba költözött. Nem szeretett vidéken lenni, csak macskájában lelt némi örömöt. Nem sokkal a költözésük után pedig az ellenállásban részt vevő anyját és nővérét deportálták.
Kattints a további képekért!

55 éve halt meg Buster Keaton, aki minden egyes forgatási napon az életét kockáztatta, milliók bálványozták őt és a filmjeit, Hollywood mégis mellőzni kezdte.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak