Sztárok

Lételeme volt a szenvedély: ők voltak József Attila nagy szerelmei – fotók

Noha egész életében kereste, sosem lelt viszonzott szerelemre József Attila. A költőóriás kapcsolatai mind kudarcba fulladtak, pedig rövid élete során az érzelmi kötelék volt az egyik fő ihletforrása.

Sosem volt igazán boldog

József Attila Budapesten, a Gát utca 3. szám alatti házban látta meg a napvilágot 1905. április 11-én. Apja, József Áron szappanfőző munkás, anyja, Pőcze Borbála mosónő volt. Hat gyermekük közül csak három, Jolán, Etus és Attila maradt meg. 1908-ban az apa Amerikába indult, ám mint később kiderült, Romániában alapított új családot. Ettől kezdve a gyenge egészségű édesanya úri házakhoz járt mosni, vasalni, takarítani, de még így sem sikerült gyermekeit eltartania, s 1910 tavaszán a két kisebbik, Etus és Attila Öcsödre került nevelőszülőkhöz. Mint több írásából is kiderül, a költő számára erősen traumatizáló volt a két év minden fizikai és lelki szenvedése, de legjobban azzal alázták meg, hogy kétségbe vonták nevét ("Attila név nincs"), s Pistának nevezték. 1912-ben a testvérek visszatértek Budapestre, ahol a család továbbra is a külváros nyomorgó szegényeinek életét élte. 1914-ben anyjuknál méhrákot diagnosztizáltak az orvosok, öt évvel később pedig életét vesztette – a két kisebb gyerek gyámja Makai Ödön, József Jolán férje lett. Attila első verseskötete, a Szépség koldusa 1922-ben jelent meg, amelyhez Juhász Gyula írt előszót, s "Isten kegyelméből való költőként" jellemezte az ifjú szerzőt, akinek szándéka volt, hogy kizárólag a költészetnek szenteli életét, s valóban 1922 és 1925 közé esik költészetének legtermékenyebb időszaka, műveinek felét ekkor írta. Kivételes zsenije volt a magyar irodalomnak, a nyomor, a fizikai és lelki szenvedés poklait megjárva páratlan életművet hozott létre, egyetemes érvényű költészetet teremtett. Megszállottan kereste a boldogságot, s noha több nő is meghódította a szívét, sosem adatott meg neki az igaz szerelem…

Életében mindig is meghatározó szerepe volt a nőknek, édesanyja elvesztése után pedig minden egyes szerelmi kapcsolatában a Mamát kereste – megszállottan kutatta azt a lelki biztonságot, amely betöltheti az asszony halála után keletkezett űrt. S noha könnyen alakított ki érzelmi kapcsolatokat, a szerelmi viszonyai rendre kudarcba fulladtak vagy problematikusak voltak, hiszen mindegyikben az anya-képet kereste.
Kattints a további képekért!

Kosztolányi Dezső halálos beteg volt már, amikor az új szerelem betoppant az életébe. Hiába ápolta őt a felesége, Harmos Ilona, a író-költő óriás szíve valaki másért dobogott.

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.