27 éves korában végzett magával az egykori hollywoodi gyereksztár

A Végtelen történetben és az Az című mozikban is láthattuk.

Nem hagyott búcsúlevelet

Jonathan Brandis a 90-es évek ünnepelt fiatal tehetsége volt. 45 évvel ezelőtt, 1976. április 13-án született, de karrierje váratlanul hanyatlani kezdett, emiatt pedig 27 éves korában, 2003. november 12-én felakasztotta magát a Cedars-Sinai Medical Centerben, nyugat hollywoodi otthonában. A színész nem hagyott búcsúlevelet, de barátai elmondása szerint depressziós volt a szakmai mellőzőttsége miatt. A halála előtti években alig foglalkoztatták, pedig gyerekszínészként rendkívül népszerű volt Amerikában.

Jonathan Brandis

14 éves korában kapta élete első komolyabb filmszerepét: Bastian Balthazar Buxot alakította a Végtelen történet 2-ben. Ugyanebben az évben játszotta William „Dadogós Bill” Denbrough szerepét a Stephen King Az című regénye alapján készült filmben. 1992-ben A bajnok és a kölök című filmben szerepelt Chuck Norrisszal, majd 17 éves korában kapta meg egyik legjelentősebb szerepét, Lucas Wolenczakot alakíthatta Steven Spielberg nagy sikerű sorozatában, a seaQuest DSV-ben. A szériának köszönhetően rövidesen tinibálvány lett: egy alkalommal több ezer rajongó várta a filmstúdió előtt, akiket a biztonsági őröknek kellett távol tartani a forgatástól. A poszterei még a magyar ifjúsági magazinokban is megtalálhatók voltak. Később a Disney-vel is leszerződött, az Aladdin című rajzfilmsorozatban szinkronizált, ő volt Mozenrath hangja.

A mellőzöttség miatt tette meg

A 2000-es évek elejére azonban a színész karrierje mélypontra ért. A castingokon rendszerint nem őt választották, így ünnepelt fiatal tehetségből vált pillanatok alatt parkolópályára tett B-kategóriás színésszé. Az egyik barátja szerint nem tudta feldolgozni, hogy ez történik vele a sikerek után, ezért erősen ivott és egy alkalommal említette azt is, hogy öngyilkosságra készül. Senki nem hitte el, hogy egynap ténylegesen megteszi, de az újabb szakmai csapáson nem tette túl magát. A nagy visszatérését a Hart háborúja című filmtől várta 2002-ben, ahol Bruce Willis és Colin Farrellel szerepelt, de végül az összes jelenetét kivágták. Brandis nem tudta feldolgozni a döntést, úgy érezte, a filmiparban nincs már helye, mást pedig nem csinált volna szívesen, ezért végleges döntést hozott, eldobta az életét.

Emlékszel még rá?

Egy connecticuti srácként született, az édesanyja tanár, az édesapja pedig tűzoltó volt. Gyermekmodellként kezdte karrierjét, majd később felkeltette figyelmét a színészet.
Kattints a további képekért!

Ha te is úgy érzed, segítségre lenne szükséged, tárcsázd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

A Reszkessetek betörők! egykori cuki gyereksztárja nemrégiben első gyermeke érkezésének örülhetett. A pici édesanyja szintén korán kezdte építeni a színészi karrierjét.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak