Kedves Naplóm - Janikovszky Éva magánéleti fejezetei, amit olvasói alig ismerhettek

2003. július 14-én távozott el a Kossuth-díjas író, a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb magyar képviselője, akinek életműve a felnőtteknek is szól. Már 18 éve nincs közöttünk Janikovszky Éva.

A gyerekek kedvence

A magyar irodalom legtöbbet idézett, kortárs női alakja, Janikovszky Éva valójában Kucses Éva néven született Szegeden, 1926. április 23-án, 95 évvel ezelőtt. Gyerekkorát nagyapja könyvesboltjában töltötte, ahol gyakori vendég volt Móra Ferenc is. 1944-től a szegedi egyetemen hallgatott filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat, majd 1948-tól Budapesten, az ELTE Bölcsészettudományi karán szociológiát, filozófiát és pszichológiát tanult. 1953-tól a Móra Könyvkiadó szerkesztője, majd főszerkesztője, de más kiadóknál is dolgozott. A minisztériumban és a kiadónál, még a legnehezebb időszakban is mindig az emberség, a kiállás jellemezte, sok üldözött és tiltólistára került írótársának segített.

Gyerekkönyvei a mai napig népszerűek. A legismertebb művei a Te is tudod?, Ha én felnőtt volnék, Kire ütött ez a gyerek?, Már óvodás vagyok, iés a többi mellett az Örülj, hogy fiú, Örülj, hogy lány. Több könyvéből rajzfilm készült, sugározták gyermekeknek szóló tévéjátékát, írt filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban és a rádióban. A magánéletéről azonban csak keveset nyilatkozott, de most naplóbejegyzései által ebbe is betekintést nyerhetünk.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak