Még 60 évesen is újra megnősült - Ilyen volt Jancsó Miklós filmbeillő élete

Ma töltené a 99. születésnapját a kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendezőnk.

Jancsó, a rendezőzseni

Az egész ország gyászba borult, mikor 2014. január 31-én napvilágot látott a szomorú hír, hogy 92 éves korában elhunyt Jancsó Miklós rendező, aki az egyetemes filmtörténet kiemelkedő alkotásait készítette el a 60-as években. Az olyan munkáival, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények és a Csillagosok, katonák a magyar filmet a nemzetközi filmművészet „avantgárd" élvonalába emelte.

Vitathatatlan karrierje mellett magánéletét is intenzíven élte: a filmrendező háromszor nősült meg és egy hosszabb élettársi kapcsolata is volt. Három gyermeke született egyet pedig sajátjaként nevelt. Első feleségétől, Wowesznyi Katalintól kettő, Miklós és egyetlen lánya, Katalin, majd válásuk után Mészáros Mártával kötött házasságot, akivel 10 éven át voltak egymás társai, együtt nevelték a rendezőnő fiát, Zoltánt, közös gyermekük viszont nem született. 1981-től egészen haláláig Csákány Zsuzsa vágó volt a neje, aki egy fiút szült neki, aki a Dávid nevet kapta. De nem csak a kusza családi szálak miatt volt olyan izgalmas a rendezőzseni élete.

Lapozd fel a galériát a részletekért!

Jancsó Miklós felmenői Erdélyből származtak, de családjának román ága nagyobb volt, mint a magyar, ezért félig románnak, félig magyarnak vallotta magát.
Kattints a további képekért!

10 éve hunyt el a magyar származású színész, aki Bernard Schwarz néven érkezett Amerikába, az álomgyárba.

Leadfotó: Fortepan / Kende János

Oldalak

Szólj hozzá Te is!