Pokoli kínok között teltek Humphrey Bogart utolsó napjai: csontsoványra fogyva hunyt el a Casablanca sztárja

Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárja volt Humphrey Bogart, akinek számos felejthetetlen filmet, köztük a Casablancát köszönhetjük. Kivételes pályafutása azonban mindössze 57 éves korában tragikusan félbeszakadt.

Karrierje csúcspontján ragadta el a halál

Humphrey Bogart születésnapja máig vitatémának számít, legalábbis ami a pontos dátumot illeti: a legtöbb forrás szerint 1899. december 25-én született – ez került a végső nyughelyére is –, a színész viszont azt terjesztette magáról, hogy 1900 végén látta meg a napvilágot. Azt azonban biztosan tudni, hogy egy ismert sebész és egy grafikusművész gyermekeként nőtt fel két húgával együtt, s bár eleinte édesapja nyomdokait követve ő maga is orvosi pályára készült, az élete végül máshogy alakult. 1918 májusában besorozták a haditengerészethez: a legenda szerint itt szerezte a felső ajkán látható forradást, amikor az őrizetére bízott rab szökni próbált, és szájon vágta őt a bilinccsel. Leszerelése után hazatért, s hamarosan a színház világában találta magát: első szerepét 1920-ban kapta meg, majd nyolc színpadon töltött év után a filmipar is felfigyelt rá. Számos színpadi- és filmszerep után 1934-ben jött el az áttörés, amikor Arthur Hopkins rendező-producer az Elvarázsolt erdő című filmjéhez szerződtette Duke Mantee, a szökött gyilkos szerepére – innentől pedig nem volt megállás a siker felé vezető úton, egészen a tragikus körülmények között bekövetkezett haláláig. A részletekért olvass tovább a galériában!

Bogart az egész életét a színészi pályafutásának szentelte, melynek már a kezdeti években meglett a gyümölcse: az Elvarázsolt erdő után állandó szerződés írt alá a Warner Brothers stúdióval, és heti 550 dolláros fizetéssel egymás után kapta a gengszterszerepeket. Jéghideg tekintete, görnyedt tartása és gesztusai meggyőzték a közönséget, hogy valóban egy gyilkost látnak a mozivásznon, és még csak meg sem kellett hozzá szólalnia.
Kattints a további képekért!

A ’40-es évek Hollywoodjának üstököseként ragyogott Ingrid Bergman, aki nők millióinak példaképe és férfiak millióinak álma volt. S bár kivételes szépségének és tehetségének köszönhetően sokak szimpátiájának örülhetett, volt idő, amikor valóságos gyűlölethullám árasztotta el.

Leadfotó: Bert Six/John Kobal Foundation/Getty Images

Oldalak