Gyász: Meghalt Jankovics Marcell

Jankovics Marcell grafikus, népmesekutató, író és rajzfilmrendező elhunyt 80. életévében. Munkássága rendkívül sokoldalú, amellyel rengeteget tett a magyar kultúrához.

Elhunyt a nemzet művésze

Jankovics Marcell a népszerűségét főleg a pozitív, közösségépítő személyisége adta. „Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége.” – olvasható az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Facebook-oldalának bejegyzésében, amelyben bejelentették, hogy tiszteletbeli elnökük jobblétre szenderült. Az MTI azt írja, hogy szombat reggel érte a halál. A művészt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

A magyar kultúra meghatározó alakja volt, mint Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művészettörténész és író. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést és 2019-ben vehette át a közmédia életműdíját, a Csoóri Sándor-díjat.

Olyan alkotásokat köszönhetünk a Nemzet Művésze címmel kitüntetettjének, mint Az ember tragédiája, Ének a csodaszarvasról vagy a Fehérlófia és a Sisyphus.

Lapozz tovább, cikkünk folytatódik!

Fázisrajzolóból rendező Jankovics Marcell 1941. október 21-én született Budapesten. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba érettségizett, majd a Pannónia helyezkedett el fázisrajzolóként, ahol pár múlva már rendező lett belőle.
Kattints a további képekért!

Oldalak