Gesztesi Károly pontosan emlékszik, mit csinált a csernobili atomrobbanáskor - Exkluzív interjú

Gesztesi Károly fiatal színészhallgatóként élte meg a csernobili atomerőmű katasztrófáját, és máig pontosan emlékszik, mit csinált akkor, mikor bekövetkezett a robbanás. A színész jellegzetes orgánumának kösznhetően szinkronszerepet kapott a Csernobil című sorozat egyik legmegrázóbb jelenetében, ennek kapcsán idézte fel emlékeit, és mondta el véleményét a hátborzongatóan valósághű HBO sorozatról.

Szinkronszerepet kapott a világ jelenleg leghíresebb sorozatában, a Csernobilban. Hogyan fogadta a felkérést?

Mostanában már szinte csak komoly szerepeket vállalok, idén is csak a Men in Black legújabb részéhez adtam a hangom. Lengyel Laci szinkronrendező barátom azonban felkeresett, hogy vállaljam el sorozatban a tulai bányászbrigád vezetőjének, Andrej Gluhovnak a szerepét. Eleinte vonakodtam, de mikor megtudtam, miről szól a sorozat, azonnal igent mondtam. A munka után pedig nevetve meg is jegyzetem, hogy ezt még ingyen is elvállaltam volna.

Mi ragadta meg leginkább a sorozatban?

Azt hiszem a színészi játék az, ami teljesen lenyűgözött. Hiszen bármennyire is hiteles és valós dokumentumok alapján készült a sorozat, azért mégis színészek játszák a karaktereket. Alex Ferns, akinek én is kölcsönzöm a hangom olyan átéléssel játszik, hogy teljesen magával ragadott az egész történet. Zseniálisak a dialógusok, melyben a téma komolyságát kellő humorral fűszerezik. Örülök, hogy – ha csak a hangommal is - de a világ legjobb sorozatának a részese lehetek.

Ön 23 éves volt, mikor megtörtént a katasztrófa. Emlékszik, mit csinált 1986. április 26-án?

Mivel itthon csak jóval később derült ki, mi is történt pontosan Pripyat városában, utána jöttem rá, hogy én egész idő alatt kint álltam az esőben a robbanás napján! Azon a héten a Nemzeti Stúdiójában dolgoztunk, és az akkori barátnőmet kísértem haza Csepelre. A HÉV azonban nem járt valami miatt, így kénytelenek voltunk gyalogolni. Egészen a házukig elballagtunk, majd vissza már egyedül sétáltam, amikor elkapott egy hatalmas eső. Pontosan már nem emlékszem napra pontosan, de ez azon a héten történhetett, amikor bekövetkezett a robbanás. Akkoriban persze semmit nem tudtunk arról a radioaktív sugárzásból, amit a csapadék hozhatott magával, de szerencsére nem esett bajom. És azóta sincs következménye.

Pedig állítólag sokan megbetegedtek itthon is akkoriban.

Igen, nagyon sok rejtélyes haláleset volt a nyolcvanas évek végén, nemcsak Csernobil környékén, hanem bizony itthon is. Emlékszem, volt egy Moszkvába tartó repülőgép is, melyen sok magyar televíziós utazott, valami díjátadóra. Többek közt Déri János és állítólag Tamási Eszter is, az akkori hírek szerint pont abban az időben repültek át Csernobil térsége felett, mikor a robbanás bekövetkezett. Sokan közülük néhány évre rá – nagyon fiatalon- meghaltak, többségük daganatos betegségben (Déri János 1992-ben tüdőrákban, Tamási Eszter pedig 1991-ben agydaganatban hunyt el - a szerk.). Persze semmit nem lehet bizonyítani, hiszen a tragédia után néhány év eltelt, de a sorozat láttán újra felmerül az emberben a kérdés, vajon mekkora mértékben volt hatással az egészségükre a robbanás.

Gesztesi a tulai bányászbrigád vezetőjének Andrej Gluhovnak a karakterébe bújt Alex Fernsnek kölcsönözte a magyar hangját

A katasztrófa ténye megváltoztatta hétköznapjait akkoriban?

Dehogy! Valójában ez a sorozat mondja el ennyi év után, mi is történt valójában. Sokáig egyáltalán nem tudtunk arról, mi zajlik az erőműnél, csak hónapokkal utána, akkor is csak homályos információk érkeztek. Ugyanúgy éltük tovább az életünket, mit sem sejtve arról, mekkora veszélyben volt az emberiség.

Néhány éve élete komoly mélyponton volt. Hogy érzi most, sikerült véglegesen egyenesbe jönnie?

Nagyon jól érzem magam most a bőrömben, de nem tagadom, hogy voltak problémáim, de sikerült felülkerekednem rajta. Minden ember életében vannak hullámvölgyek, vagy ’ne adj Isten mélypontok, amikből nagyon nehezen, de ki lehet jönni. Nekem szerencsére sikerült, és ennek kapcsán a terveim közt szerepel, hogy meg is írom a történetemet. Úgy gondolom, egy ilyen kötettel sok embernek tudnék erőt adni, és segíteni.

Ezek szerint rövidesen egy Gesztesi Karcsi könyv jelenik meg a piacon?

Azért az még nem holnap lesz, de reméljük! A Sztárban sztár és 182 előadás után mást egy hónapig pihenek, aztán újabb premierek várnak rám, és tanítok is egy mesterkurzuson. A színház mellett pedig most az a ötletem támadt a Ghymes alapítójával, Szarka Tamással, hogy készítünk egy közös produkciót szép dalokból. Én zongorázok, ők pedig hangszeren játszanak. De ez még a jövő zenéje.

A tragédiát feldolgozó sorozat pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert.

Fotó: HBO, Leadfotó: facebook.com/Gesztesi-KárolyLeadfotó:

Oldalak