Harmadszorra kapott Oscart - Portré Frances McDormandról

Egy vérbeli underground arc, aki hiába számít nagyágyúnak Hollywoodban, a kisebb színházi társulatokban is lelkesen dolgozik - pont ettől olyan népszerű. Ha a neve alapján nem ugrik be, kicsoda Frances McDormand, cikkünkből most megtudhatod.

"A hangom a kardom, a kardunk pedig a munkánk, és én szeretem a munkámat"

A fenti mondattal köszönte meg az idei legjobb női főszereplőnek járó arany szobrocskát a most már háromszoros Oscar-díjas, valamint Emmy- és Tony-díjjal is kitüntetett, amerikai színésznő Frances McDormand. Egyike azon kevés színészeknek, akikre úgy hivatkoznak a szakmában, hogy "Triple Crown of Acting", vagyis színpadon, televízióban és a filmekben is elismertek. A 63 éves filmsztárt 2021-ben az akadémia A nomádok földjében nyújtott felejthetetlen alakításáért díjazta.

A színésznő egy állását és férjét is elvesztő, lakókocsiba költöző nő traumafeldolgozását mutatja be az alkotásban a tőle megszokott nyers hitelességgel. McDormand először 1997-ben a Fargo című filmben nyújtott teljesítményéért, valamint 2018-ban a Három óriásplakát Ebbing határában női főszerepéért részesült Oscar-díjban.

Az idei, díjnyertes történet egyébként tarolt az idei díjkiosztó gálán, mivel a legjobb női főszereplő kategória mellett, a legjobb film és a legjobb rendező díját is Chloé Zhao útifilmje kaphatta meg. Ha pedig eddig nem vagy csak felületesen ismerted a színésznőt, a következőkben részletesebben is bemutatjuk őt.

Portré Frances McDormandről

Kevesen tudják, de a színésznő eredendően sokkal köznapibb nevet viselne, ugyanis Cynthia Ann Smith néven született. Illinois államban, Gibson City-ben látta meg a napvilágot 1957-ben, majd kanadai szülők fogadták örökbe, tőlük kapta a Frances Louise McDormand nevet. Mivel a nevelőapja lelkészként dolgozott, sokat utaztak Amerika-szerte. Végül a családjával Pennsylvaniában telepedtek le tartósabban, ahol diáklányként egy iskolai színdarabban próbálhatta ki magát, és ő rögtön bele is szeretett a színpad világába. Az igen jónevű Yale Egyetemre színjátszó szakára nyert felvételt, ekkor pedig már pontosan tudta, hogy nincs az a hatalom, ami eltántoríthatná őt a világot jelentő deszkáktól. A színésznő és Joel nemcsak a szakmában találták meg a közös hangot, hanem mint nő és férfi is - 1984-ben házasságot kötöttek és azóta is egy párt alkotnak. Egyetlen fiukat, Pedrót örökbe fogadták.

Bár mindvégig filmes körökben mozgott, nem volt sosem ismert színésznő, mivel nem testesítette meg a klasszikus hollywoodi szépségideált. Nem volt az a típusú művész, aki pusztán azzal akart érvényesülni, hogy külsejéből kihozza a maximumot, sőt, a díjátadókon is egyszerű, néha már-már az elhanyagoltság benyomását keltő megjelnéssel mutatkozott. A 90-es évek végétől azonban beírta magát a filmtörténetbe, ugyanis filmjei kapcsán valódi díjeső keletkezett. McDormand lett a filmtörténet tizenkettedik színésze, aki minden rangos színészi elismerésben részesülhetett.

További részletek Frances McDormandről a galériában!

A színésznő legemlékezetesebb alakítása a Fargo terhes rendőrnője volt, azóta sem vállalt el olyan szerepet, ami aláásná az ekkor megismert színészi kvalitásait. Sosem akart blockbuster-színésznő lenni.
Kattints a további képekért!

Vasárnap 93. alkalommal osztották ki az Oscar-díjakat, a világ egyik legrangosabb filmművészeti elismerését. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb történéseket, és persze a díjazottak névsorát is közöljük.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak