#filternélkül - Balerinából lett influencer - Ismerd meg Zórát!

Még csak most kezdte az egyetemet, de már most világmárkák versengenek, hogy leszerződhessenek vele. Palkovics Zóra ügyesen egyengeti karrierjét, ami az Instagramon indult és megállíthatalanul ível felfelé.

A lány, aki képekkel beszél

Palkovics Zóra fashion és lifestyle blogger, aki bár kezdetben belekósolt a youtuberkedésbe, végül az Instagramon horgonyzott le. Az egyetmista lányt már közel 25.000-en követik a legnagyobb képmegosztón, amit olyan profi fotókkal árasztott el, hogy első ránézésére topmodellnek tippeli őt az egyszeri látogató.

A magyar Instagram-sztár azonban sokkal több annál a - jelenleg 921 darab - tökéletesre filterezett bejegyzésnél, mint amit megmutat magából. Állítja, nehezen nyílik meg másoknak, de a #filternélkül interjúsorozatban mégis elárulta milyen gyerekkori álmai voltak, milyen a kapcsolata a művészetekkel és azt is elmesélte, amikor két évvel ezelőtt egy londoni terrortámadás közepébe csöppent.

Interjú Palkovics Zórával

Gimnazista korod óta írsz blogot, majd később feltűntél a közösségi médiában is, ahol rengeteg követőd lett, de nyilván neked sem az Instagram logó volt a jeled az óvodában. Milyen munkáról álmodoztál gyerekkorodban?

A nővéremmel gyerekkorunktól kezdve balettoztunk, én is eltöltöttem egy évet a Balettintézetben, de végül csak belőle lett hivatásos táncos. Én mindig elég jól tanultam, ezért inkább az eszemből szerettem volna megélni. Sokáig szemész szerettem volna lenni, mert nagyon érdekelt az orvostudomány és nekem is elég rossz a szemem, de a középiskolában rémes volt a kémia oktatás, ezért letettem róla. Olyan 16 éves lehettem, amikor elkezdtem blogot írni, használni az Instagramot, de eleinte csak az önkifejezés kedvéért. Gyűltek közben a követőim, és próbáltam minél jobb minőségű tartalmat gyártani nekik. Sok külföldi és magyar influencert figyeltem én is, aztán végül arra jutottam, hogy miért ne lehetne ez a foglalkozásom? Sok cég keres social media menedzsert, amihez jó tapasztalatokat gyűjtök a saját közösségi oldalaim által. Idén kezdtem el az egyetemet, hogy az alapokat is megtanulhassam, a Corvinuson tanulok kommunikáció és médiatudományt.

Te vagy az első olyan vendége a #filternélkülnek, aki úgy lett influencer, hogy nem videózik. Miért nem csinálsz ilyen jellegű tartalmakat?

Három évvel ezelőtt volt 34 videóm a YouTube-on, akkor kezdett beindulni Magyarországon a videózás. Ha azóta is csinálnám, valószínűleg sokkal híresebb lennék, mint így, hogy csak képeken keresztül kommunikálok a követőimmel. Őszintén szólva, egyfelől nem érzem magamat annyira magabiztosnak, hogy egy kamerába beszélve közvetítsek egy konkrét üzenetet. Másfelől nem feltétlenül szeretnék vadidegeneknek az érzéseimről, a családomról vagy a párkapcsolatomról – amiről mondjuk jelenleg nem is tudnék – beszélni. Egy dolog miatt tartom jó dolognak, ha valaki így kommunikál a neten, hogy sokkal közvetlenebb lesz a kapcsolat az influencer és a követők között. Ezért gondolkozom el időről időre, hogy mégis valamikor megpróbálom. Ráadásul a feliratkozók is kérték már tőlem.

Annak ellenére, hogy „csak” fotóid vannak, téged is éppúgy megkeresnek különböző termékek szponzorációjával kapcsolatban, mint a youtubereket. Nincs érdekképviseleted, menedzsered, hogy tudtad felmérni, hogy számodra megfelelő lesze egy ilyen együttműködés?

Főleg az elején nehéz ez, amikor az ember megkapja az első ajánlatait, hogy kiválassza, melyik az a megkeresés, amire nemet kell mondani. Én alapvetően nagyon nehezen utasítok vissza bármilyen ajánlatot, de aztán megtanultam, hogyan lehet diplomatikusan nemet mondani. Szerencsére a nagy, nemzetközi cégek PRmunkatársai pontosan tudják már, hogy működik az influencer-marketing, de a magyarokról sajnos még nem lehet teljes mértékben kijelenteni, hogy átlátják, mikor működik tényleg jól egy kampány. Az egyszerűen nem lesz hatásos és hiteles, ha nem tudsz azonosulni a termékkel.

Nagyon éretten beszélsz erről, pedig még nagyon fiatal vagy, csak tavaly érettségiztél. A suliban milyen fogadtatása volt annak, hogy influencer lettél?

Mindenki tudta, hogy ezt csinálom. Összesúgtak néha a hátam mögött, nézegették a videóimat és volt egy drámaóra, amikor megpróbáltak kínos helyzetbe hozni, kigúnyolni emiatt. De egy idő után hozzászoktak és nem kaptam több olyan kritikát, ami ne lett volna építő jellegű. A családom pedig az első pillanattól kezdve támogat. Anyukám nagyon szeretné, hogy videózzak, de a jelenlegi időbeosztásom mellett erre nincs időm. Most lettem egyetemista, felköltöztem Győrből Budapestre és sokat ingázom, gyakran ellátogatok Bécsbe is. Egyébként nagyon szeretek ott lenni, imádom az Albertina múzeumban tölteni az időt, de sok magyar kiállítást is megszoktam nézni.

Ha ennyire közel állnak hozzád a művészetek balettoztál, blogot írtál és fotózol – adódik a kérdés, hogy miért nem ilyen irányban tanultál tovább?

Sokszor elemezgetem magamat és a döntéseimet, eléggé érzelmes, agyalós típus vagyok. A művészet a kitárulkozásról szól, én pedig még sokszor a hozzám közelállókkal sem osztok meg mindent, ami bennem történik. Szeretem megtartani ezeket a dolgokat magamnak. A képzőművészetet inkább nézni szeretem. Szívesebben írnék többet, de nekem az a tapasztalatom, hogy a korosztályunkat és általában az embereket sokkal könnyebben meg lehet szólítani egyegy képpel vagy videóval. Sajnos már nem olvasnak túl sokat az emberek.

Ha írsz, akkor miről szoktál? A fantáziádat használod vagy inkább az életedből ragadsz ki tablószerűen néhány fontos momentumot?

Nem vezetek naplót, de szívesen megírom azt, ha valami meghatározó dolog történik velem. Korábban nemcsak divatról, hanem kicsit mélyebb dolgokról is írtam a blogomban. Most is van például pár sztori a fejemben, amit szívesen megírnék.

Éspedig?

Az utóbbi időben többször kerültem nehéz helyzetekbe. Tavaly éppen akkor voltam Londonban, amikor egy iszlamista merénylő terepjáróval a Westminster hídon az emberek közé hajtott, majd utána a Parlamentnél halálra késelt egy rendőrt. Bár nem voltam konkrét részese az eseményeknek – ráadásul nem egyedül, hanem egy barátnőm társaságában utaztam, aki 32 éves és kétgyerekes anyuka , a metrón lehetett érezni, hogy feszültek az emberek. Lezárták a közutakat, nem lehetett taxival közlekedni és mindenki attól félt, hogy robbantani fognak a föld alatt. Szerencsére ép bőrrel megúsztuk. Máskor is kerültem hasonló helyzetbe. Pár éve a menekültválság közepén, a Keleti pályaudvarból indult a vonatom haza, Győrbe. Emlékszem, augusztus 31-e volt, siettem fel az évnyitómra, éppen elértem a RailJetet, azonban az utolsó vagon zsúfolásig tele volt. Egy darab fehér embert nem láttam a környéken, végül egy osztrák sráccal kezdtem el beszélgetni, és próbáltuk elintézni, hogy visszakapcsolják a légkondit. Nagyon kimerítő út volt, mert nem kaptunk segítséget és rettentő lassan értünk fel Győrbe. Kapkodva értem be az évnyitóra, ahol ténylegesen belegondoltam abba, milyen szörnyű volt ez az egész út. Elsírtam magam. Egy tanárom megszólított, de ahelyett, hogy megkérdezte volna, hogy mi a baj, csak annyit vetett oda, hogy máris előjött az iskolaundorom? Borzalmasan éreztem magam. Furcsa ez a dolog, ez a kulturális sokk, de szeretem tágítani a komfortzónám, nemrég voltam Marokkóban. Imádok új helyeket megismerni és engem nem félemlít meg a terrorhelyzet. Hamarosan Párizsba is elutazom.

Az Instagramon az utóbbi időben egyébként főleg az utazásaid kerültek a fókuszba, ez szándékos?

Igen, jól vetted észre. Régebben sok beauty és divat témájú bejegyzés volt, most már inkább a kezdeti célom valósítom meg és egyre több a lifestyle tartalom. Nálam nem az a cél, hogy egyegy menő fotóval elújságoljam, hogy éppen hol vagyok, hanem tényleges infókat is adok a követőimnek, hogy hol érdemes megszállni, enni, fakultatív programot választani, ha elutaznak valahova. Ezt nagyon élvezem, de hát ki nem szeret utazni?

Szerinted meddig tudod vagy akarod csinálni a tartalomgyártást? Ki lehet öregedni az influencer szerepből?

Nem tudnám most időben meghatározni. Még távolinak tűnik nekem a családalapítás, szeretnék még karriert építeni és sokat utazni, de anyukaként nem biztos, hogy akarom majd ezt folytatni. Amíg kedvemet lelem benne és kíváncsiak rám az emberek, addig mindenképpen.

Említetted, hogy jelenleg egyedülálló vagy. Hogyan tudsz ismerkedni influencerként? Nehézséget jelent vagy inkább könnyebb így?

Valahogy a kettő együtt igaz. Sokan felismernek és leszólítanak, így mondhatnám, hogy könnyebb, de valójában nem így képzelek el egy romantikus megismerkedést. Az interneten, vagy a Tinderen sem próbáltam pasizni. A fotóimmal viszont páran már visszaéltek, de azt mindig jelentettem és leszedték. Egyelőre nem a párkeresés körül forog az életem, de nem fogok ellenállni annak, ha rám talál a szerelem.

Egy visszahúzódó fiatal felnőtt, aki mégsem félt beengedni tízezreket a magánszférjéba. Lukovics Tamara alig több mint egy éve vlogol, de már most a magyarok egyik kedvenc youtubere. Interjú a magyar Meghan Markle-lel.

Leadfotó: instagram.com/zorapalkovics

Oldalak

Szólj hozzá Te is!