Malála Júszafzai csodálatos fotókat mutatott az esküvőjéről

Férjhez ment a Nobel-békedíjas emberjogi aktivista, Birminghamben mondta ki a boldogító igent a partnerével.

A lányok tanuláshoz való jogáért küzd

Malála Júszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista, a lányok tanuláshoz való jogáért küzd évek óta. A világ akkor figyelt fel rá, amikor 2012. október 9-én tálib szélsőségesek merényletet követtek el ellene. Egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek szállatk a járműre, és az akkor mindössze 15 éves Malála Júszafzait név szerint szólították. A halálra rémült, de rendkívül bátor utazótársai azt mondták, hogy nincs a buszon, ám a merénylők felismerték és többször rálőttek a lányra. A támadás során találat érte a fejét, a nyakát, a vállát és a leadott lövések másik két lányt is megsebesítettek. Malála azonban a csodával határos módon túlélte a támadást. Súlyos sérülései miatt helikopteren szállították kórházba, ahol életmentő műtéteket hajtottak végre rajta. A végleges kezelését Angliában fejezték be, ahol azóta is él, Birminghamet ma már a második otthonának nevezi.

A merénylet után az amúgy is nemzeti hősnek számító kislány már nemzetközi példakép is lett. Sokan csodálják őt és a világ fontos beosztású vezetői közül Barack Obama amerikai elnöktől Pan Gimun ENSZ-főtitkárig többen is támogatásukról biztosították Malála Júszafzait. Nagy-Britanniában létrehozott egy alapot, melynek az a célja, hogy minden lány és gyermek tanulhasson. Több neves nemzetközi elismerése közül is kiemelkedik, hogy 2014-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a 17 esztendős szunnita muszlim családból származó leányt, ezzel ő lett az első pakisztáni és egyben minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa is.

Bár a mai napig támadások kereszttüzében van, és tálibok továbbra is célpontnak tekintik, Malála 2017 augusztusában felvételt nyert az Oxfordi Egyetemre, ahol 2020 júniusában filozófiai, politikai és közgazdaságtani diplomát szerzett. Most pedig újabb fordulóponthoz érkezett az élete, megházasodott.

A részletekért lapozz a következő oldalra!

Fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

  • 1
  • 2