Fellini 101 – Nők, akiknek az olasz zseni halhatatlanná tette a nevét

Federico Fellini legendás alkotó volt, azonban sikereihez nagyban hozzájárultak azok a színésznők is, akik életre keltették az általa megálmodott karaktereket. Őket mutatjuk be.

Federico és a nők

101 éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akinek a filmművészetre gyakorolt hatása megkerülhetetlen. Nélküle Kusturica, a Coen testvérek, Terry Gilliam, Tornatore, Sorrentino vagy Scorsese sem lenne ugyanaz, hiszen többek között az ő stílusukra is óriási befolyással volt az olasz rendező. Ha ma valaki egy álomjelenetet forgat, akkor biztos, hogy akarva-akaratlanul fellinis lesz a végeredmény. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a közönség és a kritikusok is elismerik a munkásságukat. Fellini saját, senkivel össze nem téveszthető stílusában egyaránt jelen vannak neorealista törekvések, a költői emelkedettség, a groteszk humor és a miszticizmus. Filmjeivel, amelyek a valóság, az emlékek és az álmok sajátos egyvelegét alkotják, új utat jelölt ki a filmművészetben. Nem is csoda, hogy számos más rangos elismerés mellett összesen 12 alkalommal jelölték rendezői vagy forgatókönyvírói Oscar-díjra, és mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között. Halála évében, 1993-ban az amerikai filmakadémia életmű-Oscarral tüntette ki, amit állandó színésze és jó barátja, Marcello Mastroianni és Sophia Loren adott át. Loren nagyon szeretett volna együtt dolgozni a rendezővel, ez azonban nem adatott meg neki. Nem úgy számos más színésznőnek, akiknek volt szerencséjük az olasz legendával forgatni. Cikkünkben összeszedtük azt az öt nőt, akik valamilyen szempontból maradandót alkottak Fellini műveiben.

Sandra Milo olasz színésznő pályája kezdetén főleg erotikus filmvígjátékokban szerzett hírnevet, majd egy bukás után éppen a visszavonulását fontolgatta, mikor 1963-ban legnagyobb szerencséjére felfigyelt rá Federico Fellini. A rendező egyik leghíresebb alkotásában, a 8 ½ című filmben kapta meg Carla, a szerető szerepét. Állítólag később Fellini szeretője is lett, de viszonyuk egy idő után barátsággá változott. Két évvel később újra együtt dolgoztak a Júlia és a szellemek című filmen, aminek forgatásán a színésznő idegösszeroppanást kapott, miután a rendező azt követelte, hogy szedesse ki a szemöldökét. Nem lelkesedett az ötletért, mert attól félt, hogy pocsékul fog kinézni, valamint aggályoskodott, hogy kinő-e majd újra a szemöldöke. (Kinőtt.) Ráadásul bizonytalan volt tulajdon vonzerejét illetően is, ami azért jelentett problémát, mert lényegében ő testesítette meg az „ördögi” nőt, aki szépsége és csábereje teljes tudatában csavarja ujjai köré a környezetét, főleg a hímneműeket. Végül a filmben nyújtott alakításáért megkapta az olasz filmdíjat, az Ezüst Szalagot, de többé nem dolgozott Fellinivel.
Kattints a további képekért!

Anita Ekberg szegénységből indult a világhírnév felé és oda is tért vissza.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!