Élet a Harry Potteren túl 1. – A kis túlélő

Hamarosan a legújabb és egyben legutolsó Harry Potter-mozit élvezhetik a nézők, azután vége a történetnek. Vajon mit terveznek a főhőseinket alakító színészek és mit tettek le terveikért eddig az asztalra – a legendássá vált filmeken túl? Három részes sorozatunkból megtudhatjátok.

A Harry Potter és a bölcsek kövét 2001-ben mutatták be, 2011-ben pedig a Halál ereklyéi kerülnek terítékre. Azonban a trió egyik tagja sem lógatta a lábát a részek között, mindhárman a szemünk előtt nőttek fel és váltak egyre tudatosabbá és tehetségesebbé. Lássuk, hogy alakul a „kis túlélő” karrierje!

Daniel Radcliffe és a filmvászon
A kis Dan már a Harry Potter előtt is szerepelt filmekben: karrierjét a fiatal Copperfield Dávidként indította 1999-ben, majd A panamai szabóban tűnt fel Pierce Brosnan, Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis oldalán. Ezután bújt sebhelyes varázslónk bőrébe, 2007-ben pedig más szerepeket is vállalt: a December Boys (Decemberi fiúk) című filmben is árvát alakított, ám varázspálca nélkül, az Édes fiam, Jackben pedig háborúba vonult. 2012-ben pedig a The women in black (A nő feketében) című thrillerben fog feltűnni, amiben átutazó ügyvédként egy bosszúálló hölgy szellemével kell szembenéznie.

Szerepek a színpadon
Azonban Radcliffe nemcsak a képernyőn szeretné bemutatni tehetségét: tavasszal debütált a Broadway How to Succeed in Business Without Really Trying (Hogyan legyünk sikeresek az üzletben különösebb erőfeszítés nélkül) című musicalében, megdöbbentve a kritikusokat ének– és tánctudásával. Kis túlélőnk azonban nem először szerepel színpadon: 2007-ben az Equus című, ruhákban nem éppen gazdag, ám erotikában nem éppen szegény darabbal botránkoztatta meg a közönséget, méghozzá tudatosan.

„Harry briliáns, imádtam játszani, de azt akarom, hogy többnek lássanak, mint az az egyetlen karakter. Az Equus eléggé más volt, és sokan azt várták, hogy nagyot bukok a szereppel, éppen ezért volt annyira fantasztikus érzés, mikor ez nem következett be!”, nyilatkozta a színész nem alaptalanul: esélyesként indult az egyik legnevesebb amerikai színpadi díj, a Drama Desk Legjobb színpadon nyújtott színészi alakítás szobrocskájáért.

Harc a skatulya ellen
Daniel tehát az idő múlásával már tudatosan szeretett volna eltávolodni szerepétől, nehogy annak skatulyájában maradjon. „Mindig is úgy gondoltam, hogy amíg a rendezők nem csak Harry Pottert látják bennem, nem lehet gond.” Ennek ellenére hiányolni fogja szerepét. „Szomorú leszek, amiért magam mögött kell hagynom a karaktert, ráadásul azokat a barátaimat sem látom, akikkel a forgatás során naponta találkoztam.”

Élet a kamerán túl?
Hogy jövőbeli tervei között mi szerepel még a Broadway darabokban és mozifilmekben való szereplésen túl, nem lehet tudni. A Lucius Malfoyt alakító Jason Isaacs azonban esélyesnek látja, hogy Dan nem sokáig marad a kamera innenső oldalán. „Daniel jó rendező és producer lenne. Nagyon érdekli a kamera mögötti munka. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a gyerekek több órát töltöttek a kamera előtt az utóbbi tíz évben, mint a legtöbb ember egész karrierje során.”

Bárhogy is legyen, egyre valószínűbb, hogy Radcliffe-nek sikerült elérnie terveit: a rendezők jóval többet látnak benne, mint a kis, pálcás varázsló.

Daniel a musicalről beszél - és énekel és táncol...

Oldalak

Szólj hozzá Te is!