Csak egy kislány van a világon - Eggerth Márta filmbeillő hollywoodi élete

Kislányként a Pesti Vigadóban, felnőtt nőként a a New York-i Broadway-on énekelt a magyarok világhírú koloratúrszoprán énekesnője.

Egy lelkes kislány nagy kalandja

Eggert Mártán már kislány korában látszódott, hogy megvan benne a zene iránti fogékonyság és később kiderült, hogy a tehetség is. Bankár édesapja zenebarát volt, édesanyja, Tilly Herzog pedig a Zeneakadémián tanult énekelni, ő fedezte fel, hogy kislányuknak szépen cseng az énekhangja. A lelkes anyuka - fellelkesülve lánya született talentumán - úgy döntött, hogy saját énekesnői karrierjét feladja, helyette inkább a gyermeke képzésére fordítja minden idejét.

1923-ban, mindössze tizenegy éves korában lépett fel először, de nem akárhol: a Pesti Vigadóban mutathatta meg páratlan énektudását. A siker nem maradt el, hamar felfigyeltek tehetségére, ráadásul édesanyja is ügyesen menedzselte az aranytorkú kislányt. Nem sokkal az első fellépése után a Budapesti Operaházban is bemutatkozott, ahol Jacques Offenbach Hoffmann meséiben Olympia dalait énekelte. Kamaszként pedig már a Magyar Színházban két előadásban is szerepet kapott.

Külföldi lehetőségek

18 éves korában már befutott énekes-színésznőnek számított Magyarországon, de a nemzetközi karriere sem mondott nemet. 1930-ban, Kálmán Imre húga bemutatta őt a Bécsben dolgozó testvérének, aki rögtön Eggerth Mártának adta - a második szereposztásban - A montmartre-i ibolya főszerepét a bécsi Johann Strauss Színházban. Már a nyolcadik előadás után előlépett az első szereposztásba. Az előadás sikerét mutatja, hogy még a hamburgi Volksoperbe is eljutott a híre, így meghívást kapott a társulat. Márta pedig vendégszereplésének köszönhetően Németországban is hírnévre tett szert.

1927-ben filmszerepet kapott Berlinben, így indult el a mozgókép irányába, s kezdett nemzetközi filmes karrierbe. Richard Eichberg filmrendező hívására Londonban is forgatott, majd egy berlini filmgyárhoz szerződött le. De az itthoni felkérések is megtalálták: Jávor Pállal szerepelt elsőként hazai filmben, 1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a Csak egy kislány van a világonban. Csak ezt az egy filmet forgatta itthon, de később 1931 és 1938 között harminc zenés film sztárja volt. A külföldi filmekben eleinte csak azzal a feltétellel vállalt szerepet, ha az adott filmben elénekelhet egy magyar dalt.

A történelem viszontagságai az ő sorsát is megpecsételték: a nácik hatalomra jutásakor elhagyta Magyarországot, azonban a nagy menekülésből végül világra szóló karrier lett, Hollywoodban.

További részletek a galériában!

Eggerth egyik szülője ágán zsidó származású volt, ezért először Dél-Franciaországba, majd Amerikába emigrált. Hamarosan a New York-i Broadway musicaljeinek egyik nagy sztárja lett.
Kattints a további képekért!

John Profumo egykori brit hadügyminiszter és Christine Keeler viszonyára ma már kevesen emlékeznek. Pedig viszonyuk nélkül talán az angol történelem is másképp alakul.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak