Sztárok

Így emlékszik az utolsó Húsvétra, amit a családjával tölthetett Edith Eva Eger

Edith Eva Eger, a magyar zsidó származású pszichológus és holokauszt-túlélő A döntés című meghatározó könyvével vált nálunk is ismertté. Most megható sorokkal emlékezett vissza közösségi oldalán az utolsó Húsvétra, amit családjával tölthetett.

Edith Eva Eger 1927. szeptember 29-én született Kassán, majd miután nővérével túlélék Auschwitzot, az Egyesült Államokban telepedett le. Ma is ott él és praktizál. A poszttraumás stressz szindróma kezelésének specialistája. Megrázó köteteiben saját tapasztalatait ötvözi pszichológiai tanácsaival, veterán katonák és civilek százezreinek lelki segítséget nyújtva ezáltal.

Edie - ahogyan mindenki szólítja - szülei magyar származású zsidók voltak. Gimnazista korában igazi tornászreménységnek számított, balettórákra járt, gimnasztikázott, és tagja volt a Magyar Olimpiai Csapatnak. Mikor magyar kormány 1942-ben új zsidóellenes törvényeket vezetett be, Ediet kirakták a csapatból.

1944 márciusában az egész családot a kassai gettóba kényszerítették, májusban Auschwitzba deportálták őket, amit végül csak testvérével, Magdával ketten éltek túl. Édesanyjuk a gázkamrában hunyt el.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Sztárok
Lifestyle
Ez a 3 csillagjegy, ha tehetné, egész nap csak aludna.
Lifestyle
A napszúrás komoly állapot, de megfelelő elővigyázatossággal és a tünetek időben történő felismerésével megelőzhetjük a súlyos következményeket.
Sztárok
Amióta a fejére került a korona, III. Károly királynak konkrét elképzelései vannak arról, miképpen alakítaná a monarchiát a jövő nemzedékei számára – fia, Vilmos herceg azonban nem egészen ért vele...