Sztárok

Dr. Lovász Irén - Az egyetlen nő, aki idén Kossuth-díjat kapott

A 15 idei díjazottból mindössze egyetlen akad, aki nő, a világszerte ismert és elismert népdalénekes és néprajzkutató.

Az egyetlen idei Kossuth-díjas nő

2021. március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulóján Kossuth-díjas lett Dr. Lovász Irén népdalénekes, előadóművész, a néprajztudomány kandidátusa, egyetemi docens, érdemes művész. Az idei díjazottak egyetlen hölgytagja a munkásságában a tudomány és a művészet összefonódását példázza, gazdag életműve nemzetközi szinten elismert és jegyzett. A mai napig összesen 16 lemeze jelent meg, hangját lelkileg sérült emberek klinikai terápiájára is sikeresen használják.

Érdekesség, hogy az 59 éves művész-tudós éppen a költészet napján, József Attilával azonos napon született. A magánéletében háromgyermekes édesanya, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója - egy korábbi, intézményi interjú kapcsán most részletesebben is bemutatjuk azoknak, akik eddig esetleg még nem vagy csak felületesebben ismerték őt.

Díjak sorakoznak a polcán

Lovász Irén 2003-ban lett eMeRTon-díjas, mint az év legjobb énekesnője. Három évvel később neki ítélték oda a Bartók Béla-díjat, amelyet azoknak a kimagasló művészeti tevékenységet végző hazai zeneszerzőknek és zenei előadóművészeknek és zenei együtteseknek adják, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez. Tavaly ajánlották neki a Magyarország Érdemes Művésze elismerést, majd idén a legfontosabb állami elismerést, a Kossuth-díjat vehette át.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: Jung Zseni

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Az ausztrál személyi edző, Dylan Rivier összeszedte azokat a leggyakoribb hibákat, amiket szinte mindenki elkövet - talán te is, úgy, hogy eddig észre sem vetted.
Lifestyle
Önmagában már az is érdekes, ha az embernek ikertestvére van, a 23 éves lányok története azonban az orvosok szerint is példa nélküli.
Recept
Ha nincs kedved sokat állni a konyhában, ez a görög szendvics tökéletes választás lehet neked, de akár a gyermekednek is csomagolhatod a suliba, táborba!