Orvosi receptek hátára firkált, így fedezték fel az egyik leghíresebb magyar festőt

Hihetetlen, de csak a szerencsének köszönhető zseniális karrierje az elismert alkotónak. Története tökéletes példa arra, hogy néha elég egyetlen véletlen, hogy az ember egész élete megváltozzon. Íme Csontváry-Koszka Tivadar hihetetlenül különleges indulása.

Hangot hallott

Csontváry-Kosztka Tivadar 1853-ban született, és lassan 103 éve hunyt el, művészetének jelentősége a mai napig meghatározó a magyar kultúrában. Ugyan tisztán egyik stílusirányzathoz sem kapcsolható, leginkább az impresszionizmus és a pozstimpresszionizmushoz sorolják alkotásait.

Sokat hallani vele kapcsolatban a "napút" kifejezést, azt azonban sokan nem tudják, ez pontosan mit is takar. A művész mindenhez értett, amibe belefogott, gyógyszerész volt az eredeti szakmája apja után, de jogot is hallgatott, végül egy isteni sugallat miatt a művészethez fordult, amikor egy hang utat mutatott neki.

Csontváry nagyon magányos volt, kortársai nem is értették meg igazán. Hírnévre és elismerésre már csak halála után tett szert. Nézzük is meg, hogyan alakult így sorsa, és miben rejlik az ő különlegessége.

A festő osztrák-magyar állampolgár volt, viszont Kosztka Mihály Tivadarként látta meg a napvilágot. A kosztka a szláv nyelvekben csontot jelentett, innen a máig ismert neve, magyarosította Csontváry-Kosztka Tivadarra.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: ProfiMedia-RedDot

Oldalak