Ezért nem tölti otthon a karácsonyt Csonka András

Az adományozás fontosságáról és saját karácsonyi emlékeiről is mesélt a népszerű színész.

MikulásGyár 2018 - Adni jó!

A MikulásGyár nem kér emelt díjas sms-t, nem teszi ki bankszámlaszámát, nem fogad el készpénz adományt. Névtelen jótevőket keresnek, akik tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot ajánlanak fel adományként a rászoruló családok megsegítésére. Az elmúlt évek gyakorlatát követve, országszerte számos gyűjtőponton adhatják le dobozaikat az adományozók, 2018. november 30. és december 21. között.

Összefogás a rászorulókért

November utolsó napján, immár tizennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit az ajándékozók előtt a MikulásGyár. A nagymúltú jótékonysági akció helyszíne idén először a Millenárison lesz, ahol idén is színes programokkal, fellépőkkel várják az adományozókat. A jó ügy mellé ezúttal is sok ismert ember állt, elsőként a közkedvelt színészt, Csonka Andrást kérdeztük arról, miért tartott fontosnak, hogy ő is csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Most először csatlakoztál a MikulásGyár segítőcsapatához. Milyen érzés volt számodra, hogy felkértek, legyél a jótékonysági akció egyik arca?

Nem volt kérdés számomra, hogy elfogadjam-e a felkérést. Az embert közszereplőként nagyon sok jótékonysági akció kapcsán megkeresik, de számomra mindig elsőbbséget élveznek azok az ügyek, amelyek gyerekekhez kapcsolódnak. Legyen most szó beteg, nehéz sorsú vagy akár egészséges gyerekekről. A MikulásGyár önkéntesei és adományozói a rászoruló családoknak juttatják el a felajánlásokat, amelyekben sok-sok kisgyerek is van, akik biztosan nagyon örülnek majd, hogy az ünnepek alatt finom ételeket, egy kis édességet ehetnek, és új játékok kerülnek a fa alá.

Miért rokonszenves számodra a MikulásGyár akciója?

Azért különösen szimpatikus nekem ez a kezdeményezés, mert a gyűjtőpontokon nem fogadnak el pénzt, csak tartós élelmiszereket és játékokat. A mai világban nagyon nehéz leinformálni, hogy milyen alapítványokon keresztül pontosan hova vándorol a pénzadomány, ezért én is szívesebben adakozom tárgyi adományokkal vagy a saját tehetségemmel fellépések formájában.

Személyesen is részt veszel majd a programokon?

Igen, tervezem, hogy kilátogatok az új, központi gyűjtőponthoz a Millenáris Parkba, ami szerintem egy remek választás volt a szervezők részéről, mert könnyen megközelíthető és nagyon szép helyen is van.

Számodra mit jelent a karácsonyi időszak? Hogy készülsz rá most és milyen volt gyerekkorodban?

Ez általában a csúcspontja az évnek a legtöbb családban. Ahogy visszaemlékszem a saját gyerekkoromra, nálunk is mindig nagy sürgés-forgás volt ilyenkor, valami sosem úgy működött, ahogyan kellett volna. Elromlottak a karácsonyi izzók, kínlódtunk, hogy beleférjen a fenyőfa törzse a talpba… csak a szokásos kalamajkák, amiket jó lenne kihagyni az ünnepből. De a bakikat leszámítva is megvolt a koreográfiája mindennek. Volt egy zenélő óránk, ami egy festménybe volt beleépítve és a hangja adta meg a jelét annak, hogy kezdődik az ünneplés. Ezt mindig nagyon vártam. Felnőtt koromban már nem az ajándékokról szól a karácsony, hanem az együttlétről. A szüleim halála óta a nővérem családjával és a külföldön élő unokaöcséimmel ünneplünk. Nekem már évek óta csak egy nap a karácsony, mert 23-án és 25-én is játszom színházban, ráadásul az ételekkel sem tudok bűnözni, mert a refluxom miatt vigyáznom kell, miből, mennyit eszem.

Ezúttal is több hazai híresség csatlakozott a nemes kezdeményezéshez.

Leadfotó: instagram.com/mikulasgyar

Oldalak

Szólj hozzá Te is!