Portré a 73 éves Cherről - A nő, akinek még az autotune is jól áll

A popzene istennője ma ünnepli születésnapját.

Jött és mindent vitt

Oscar, Emmy, Grammy és Golden Globe - ami létezik a műfajban, minden díjat bezsebelt már. A világhírű amerikai énekesnő, Cher - vagyis polgári nevén Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman - cseroki-indián anyától és örmény apától származik. Minden idők egyik legsikeresebb női előadója, több mint 100 millió albumot adott el világszerte. A mély kontraalt hangtónusa, diszkóslágerei és az egyedi autotune énekeffektje méltán emelte a legnagyobbak közé. Ő az egyetlen Madonna mellett, akit kétszer is Európa vezető énekesének választottak. Cher az egyetlen előadó, akinek három turnéja is szerepel a 2000-es évek legsikeresebb koncertsorozatait felvonultató listán.

Believe című dala a zenetörténet harmadik legsikeresebb női slágere

Színésznőnek készült

A páratlan énekesnő 1946-ban látta meg a napvilágot a kaliforniai El Centróban. A gyerekkori álma az volt, hogy egy nap színésznő lesz belőle, ezért 16 évesen elhagyta szülővárosát és Los Angeles-be költözött, hogy szerencsét próbáljon. A Chrystals nevű együttes háttérénekese lett, majd az egyik szólista hiányzása miatt nagy lehetősége nyílt a bizonyításra: beállhatott főénekesnek. Ez az esemény teljesen felforgatott mindent, felfigyelt a szakma tehetségére. A pályatársai mellett a férfiak is vonzónak találták az ambíciózus, fiatal énekesnőt. Egy kávézóban ismerkedett meg Sonny Bonóval, akivel nemcsak a szakmai, hanem a magánéletben is összefonódott a sorsuk: feleségül ment hozzá, de 11 év házasság után mégis különváltak. A szakítás ellenére a duó tagjai a mai napig jó barátok maradtak. Cher olyan slágerlistás dalokat köszönhet exférjének, mint a Beat goes on, Baby dont go, Little man vagy éppen az I got you Babe. A szakmán túl pedig első gyermekéért, a ma már 50 éves Chaz Bonóért is neki lehet hálás.

Ami jól ment a színpadon, otthon kevésbé

Bár a diszkó nagyasszonya a zenei életben és a filmvásznon is sikert sikerre halmozott, feleségként és édesanyaként nem tudott mintaértékű lenni. Két apától, egy lánya és egy fia született, Chaz és Elijah Blue. Sosem ismerte el hivatalosan, de az egész családot meghatározta a drogfogyasztás: apja és lánya is kábítószerfüggőséggel élt együtt, ő maga pedig állandó dührohamokat kapott emiatt. Lánya 2009-ben nemátalakító műtéten esett át, ami nagyon meglepte a közönséget, csak úgy, mint a 2018 őszén napvilágot látott hír, hogy az énekesnő otthona valójában egy drogtanya, amit elleptek a rendőrök. A Malibuban található kastélyát megszállták az egyenruhások, és többféle kábítószert foglaltak le. A drogokat állítólag csak Donovan Ruiz, Cher asszisztense használta, az énekesnő tudta nélkül. Az énekesnő váltig állítja, hogy sosem használt tudatmódosító szereket, ennek ellenére az életében állandóan jelen vannak ezek a szerek.

Így néz ki az operáció után az egykor gyönyörű, szőke kislány, akiből férfi lett

A nagy visszatérés

Chernek nem volt szerencséje a családi életében, éppen ezért a fő fókusz a munkán és a karrierépítésen maradt. A magánéleti nehézségek hamar megmutatkoztak egészségi állapotán is, állítása szerint 2007 elején szinte alig élt, mivel csak géppel tudott lélegezni. A sztár az Eppstein-Barr-kór miatt szenvedett, de egy évvel később mégis olyannyira javult az állapota, hogy ismét munkába állt. 2009 februárjában visszatért és hároméves turnéra indult. Újra részese lett a társasági életnek, megjelent a Grammy-gálán, és rengeteg interjút is közöltek vele, amelyekben elmondta, nagyon hiányzott neki a pezsgés és a zene. Főszerepet kapott az ultradögös Burlesque című filmben, ahol Christina Aguilera mellett mutathatta meg, hogy még mindig ő a popzene istennője. 2013. június 8-án megjelent a Woman's World című dal, mely a közelgő új album előfutára volt. További három hónapra rá, szeptember 20-án a boltokba került a Closer To The Truth, a sorban a 25. stúdiólemeze, melyet 12 év várakozás előzött meg a Living Proof után.

Cher szőkén a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című musicalben

Az énekesnő még a mai napig aktív, rendszeresen fellép Amerikában. Fáradhatatlanságát a nagymamájától örökölte, aki még 96 éves korában is lejárt az edzőterembe a halála előtt két héttel. Cher egy közelmúltban publikált interjúban azt mondta: "Egy atomtámadás után csak két dolog marad majd életben: a csótányok és Cher".

Mi azért abban reménykedünk, hogy soha ne történjen ilyen katasztrófa, a kortalan dívának pedig hosszú és boldog életet kívánunk a születésnapja alkalmából.

A felfoghatatlan tragédiát az édesapa erősítette meg.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!