A szomorúság végigkísérte az életét, de ő a végsőkig mosolygott – Börcsök Enikőre emlékezünk

A vele történt tragédiákat felhasználta a művészetében, ezáltal pedig maradandó életművet épített fel. Az egyik leghitelesebb magyar színésznő túl korán ment el.

Gyászba borult az ország

Csütörtökön mindenkit megrázott a hír, hogy 53. születésnapján elhunyt Börcsök Enikő, Jászai Mari-díjas színművész. Súlyos autoimmun betegségben szenvedett, korábban két vesetranszplantáción is átesett. Tavaly nyáron adta át a szerepeit, mert kórházi kezelésre szorult. Novemberben már szívesen visszatért volna a színházba, azonban ezt sem a koronavírus-járvány, sem az egészsége nem tette már lehetővé.

Remény a reménytelenségben

Amíg a színpadon állt, lelkesedése töretlen volt, bizakodó, életigenlő mosollyal tekintett a nézőkre és a jövőre. Pedig kijutott neki bőven a szomorúságból. Édesanyja hetekig ápolta a második szervátültetését követően, nem sokkal később pedig az asszonyt a nyílt utcán lelőtték, egy kiselejtezett katonai jelrendszer találta el. A színésznő édesanyja három hétig kómában feküdt, majd végleg elaludt. Börcsök Enikő maga is halálközeli állapotba került, amikor a Találkozás című darab próbái alatt kétszer leállt szíve, újra kellett éleszteni. A színésznő azonban mindig megtalálta a kiutat, feldolgozta a szomorúságot és talpra tudott állni a reménytelen helyzetek után is. Egy-egy szerepénél felhasználta a vele történt tragédiákat a karakter megformálásához. Egy 2019-es interjúban azt mondta: a mások általi szeretetben és odaadásban talált rá a kiútra. „Megpróbálok olyan helyen dolgozni, vagy olyan környezetet teremteni magam körül, amely jó hatással van rám. Ezáltal elfelejtődik a saját tragédiám, mert úgy érzem, hogy másoknak ennél még több és még nagyobb van. Sok olyan szerep van, amelyben megtalálhatom önmagamat” – nyilatkozta ekkor.

Cikkünk a második oldalon folytatódik!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!