Tudtad? Béres József, a csepp feltalálója is egy nőnek köszönheti sikerét

Dr. Béres József mögött is egy fontos hölgy áll, de ezúttal nem a feleségéről van szó.

Kuruzslónak tartották, pedig életeket mentett

Már éltében is legendás volt a Széchenyi-díjas kutató, Dr. Béres József, aki megalkotta az egyik leghíresebb magyar gyógyászati készítményt, a Béres Cseppet. A sikerekre sokat kellett várnia, hiszen 1975-ben kuruzslás miatt eljárás indult ellene. A rendőrség hosszú éveken át megfigyelte őt, az orvostársadalom pedig mélyen hallgatott, nem álltak ki érte. Karrierje szépen lassan épült: először szülővárosában, a záhonyi fűrésztelepen vállalt munkát, majd kertészetet tanult.

1941-ben bevonult katonának, közben a középiskolát levelező tagozaton végezte. A frontszolgálatra került, így tanulmányai is félbemaradtak, csak 1945-ben jött vissza a frontról. Komoly sebesüléseket szerzett: bal karja és válla megbénult. Az orvoslás iránti szeretete már ekkor megmutatkozott, hadigondozott lett, jövedelmét pedig kertészkedésből egészítette ki.

Életútja nem volt átlagosnak mondható, hiszen 45 évesen diplomázott agrármérnökként, majd általános élettanból és agrobiokémiából Summa cum laude doktori címet szerzett. 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt, amelyet azóta is alkalmazunk.

Béres Józsefnek nem volt egyebe, csak a hite saját magában. A 60-as évektől egyre inkább szorgalmazta, hogy embereken próbálhassa ki találmányát, de jó formán csak magán tesztelhette az orvosságot. Egészen addig, amíg egy különleges nő az életéből önként nem vállalkozott arra, hogy kísérleti alanya legyen.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: beres.hu

Oldalak

  • 1
  • 2