Angol színészek, akikre érdemes odafigyelni

Bemutatunk négy tehetséges és sikeres brit színészt!

Colin Firth, Jude Law, Hugh Grant, Ralph Fiennes, Orlando Bloom, Michael Caine, Clive Owen. Róluk mindenki tudja, hogy angolok, és ismeri is a filmjeik nagy részét. Vannak azonban olyan nagyszerű angol színészek, akik nem kapják meg azt a figyelmet és elismerést, amit megérdemelnének.

 

Paul Bettany
Paul Bettany-ról általában családi élete kapcsán cikkeznek a lapok, ami viszont szerencsére kimondottan unalmas. Boldog házasságban él a csodaszép színésznővel, Jennifer Connelly-vel, nemrég született meg második gyermekük. A két színész az Egy csodálatos elme forgatásán ismerkedett meg egymással, az esküvőjük óta pedig együtt álltak a kamera elé a Tintaszív és a Creation című filmekben is.

Bár Paul olyan nagyköltségvetésű produkciókban is játszik, mint a Da Vinci-kód, vagy az Utazó, korántsem ezek a legjobb filmjei. Szerepe a Lovagregényben, Heath Ledger mellett igazi jutalomjáték, de remekel a Dogville-ben és a Kapitány és katonában is. A romantikus filmek kedvelői biztosan a szívükbe zárják őt a Wimbledon-ban is, ahol Kirsten Dunst-tal szeretnek egymásba. Legújabb filmjét, A pap-ot nyáron vetítették a magyar mozik, legközelebb pedig A bosszúállókban láthatjuk, ahol mint Jarvis, azaz a Vasember beszélő, házi robotja tér vissza.

 

Simon Pegg
Ha valaki szereti az angol humort, akkor bizonyára Simon Pegg-et is szereti. A színész többnyire maga írja a filmjeit, méghozzá sok-sok poén hozzáadásával. Az utóbbi években olyan alkotásokkal örvendeztette meg a közönséget, mint a Haláli hullák hajnala, a Vaskabátok, illetve legutóbb a Paul című űrlényes mozi. Néha persze ő is szerepet vállal egy-egy hollywoodi produkcióban, legközelebb például Spielberg régóta várt családi filmjében, a Tintin kalandjaiban tűnik fel. De látható lesz a Mission Impossible új részében is, másodszorra segíti majd Tom Cruise-t, hogy végrehajthassa lehetetlen küldetését.

Mathew Macfadyen
Matthew Macfadyen-re először a Büszkeség és balítélet kapcsán figyeltek fel. Nagy fába vágta a fejszéjét, amikor méltó utódja akart lenni Colin Firth Mr. Darcyjának, de egész jól sikerült neki. A mozifilm a többség szerint persze alul maradt a sorozattal szemben, de Matthew és Keira Knightley kettőse is szépen megállta a helyét.

A színésznek innentől kezdve felfelé ívelt a karrierje, szerepet kapott a Gyújtóbombában, a Frost/Nixon-ban, a Robin Hood-ban és az igazán vicces Halálos temetés-ben is. Legközelebb a régóta várt Három muskétásban tűnik majd fel mint Athos, utána pedig Jude Law és Keira Knightley oldalán láthatjuk az Anna Kareninában. 

 

Michael Sheen
Michael Sheen ugyan nem angol, de britnek brit, Wales-ben született. Tehetségben pedig egyáltalán nem marad el az eddig említett kollegái mögött, így kár lett volna lehagyni erről a listáról. Az ő magánélete mozgalmasabb, mint a többieké, már számos csinos színésznő megfordult az oldalán. Kate Beckinsale-lel van egy közös lányuk is, jelenleg pedig Hollywood egyik első számú színésznőjével, Rachel McAdams-szel alkotnak egy párt.

Legtöbben bizonyára az Underworld filmekből, vagy az Alkonyat saga-ból ismerik a nevét. A fantasyk úgy tűnik nagyon bejönnek neki, az előbbiben egy vérfarkast, az utóbbiban pedig egy vámpírt alakít. Repertoárja azért szélesebb ennél, a Királynő-ben Tony Blairt, Az elátkozott Leeds United-ban fociedzőt, a Válótársak-ban pedig egy faragatlan rockert játszik. Legközelebb az Alkonyat filmek befejező epizódjaiban láthatjuk, illetve újra együtt dolgoznak majd barátnőjével, Rachel-lel is, egy eddig név nélküli projekten.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!