„Megírta, megálmodta a temetését sokszor, sokféleképpen” – Archív film került elő Ady Endre utolsó útjáról

Több mint 100 éves felvételek kerültek elő a költőfejedelem gyászszertartásáról.

Az egész ország gyászolt

1919-ben január 27-én hunyt el a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Ady Endre. Temetésére két nappal később került sor, ami történelmileg és szimbolikusan is nagy jelentőséggel bírt, egy korszak végét jelezte. 102 éve még senki nem sejtette, hogy a költővel együtt az országot is temetik, hiszen alig pár hét múlva bukott el az őszirózsás forradalom.

A temetés részleteiről korábban is sok részletet lehetett tudni, hiszen Ady Endrét ezrek kísérték utolsó útjára, és a sajtó is beszámolt a nagy jelentőségű eseményről. Pár éve azonban soha nem látott képkockák is előkerültek a gyászszertartásról, ami galériánkban megtekinthető.

A január 29-én megrendezett impozáns szertartáson hatalmas tömeg jelent meg, hogy lerója tiszteletét a nagy költő előtt, akit a Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravataloztak fel. A közvetlen hozzátartozók mellett vezető politikusok, közéleti személyiségek, alkotótársak, barátok és tisztelők ezrei jelentek meg. A gyász miatt tanítási szünetet rendeltek el a középiskolákban, így több osztály is részt vett az eseményen.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: facebook.com/fiumeiutisirkert

Oldalak