80 éves lenne Polónyi Gyöngyi színésznő, aki otthagyta a reflektorfényt a jószolgálatért - fotók

Polónyi Gyöngyi már negyedikes gimnazistaként filmfőszerepet kapott. Olyan alkotásokkal írta be nevét a filmtörténelembe, mint a Fűre lépni szabad, és az Esős vasárnap. Drámai főszerepekben ismerhette meg a közönség, és élete második felében emberségből is jelesre vizsgázott.

1942. április 13-án született Polónyi Gyöngyi Budapesten.17 évesen már meg is kapta első szerepét, miután Makk Károly rendező felfedezte egy ifjúsági bulin. Az 1960-as Fűre lépni szabad kasszasikernek bizonyult, és hirtelen mindenki megismerte Polónyi Gyöngyi nevét, aki Kéri Julit alakította Tordy Géza partnereként. Csak ezután végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1964-ben együtt végzett a kemény maggal: Béres Ilonával, Halász Judittal, Szegedi Erikával és Tordai Terivel. Valamennyien sikeres pályát futottak be.

Elevenítsd fel velünk életét képgalériánk segítségével!

Már az iskolában kiemelkedő szerepet kapott Még be sem fejezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de már megkapta a korszak egyik kultikus filmjének, az Esős vasárnap a főszerepét 1962-ben, amelynek középpontjában a kamasz lányok szerelmi és szexuális élete áll. Az újszerű téma mellett a Keleti Márton rendezte film tökéletesen türközte a ’60-as évek Budapestjét. A fotó 1962-ben készült, az Esős vasárnap című film forgatásán és Béres Ilona, Tordai Teri, Polónyi Gyöngyi szerepel rajta. kép: instagram
Kattints a további képekért!

Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja 2021. április 16-án, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el életének 86. évében. Rá emlékezünk.

leadkép: facebook

Oldalak