50 éve nekünk írják a dalt - Szülinapos az LGT, az elsőszámú magyar rockzenekar

A magyar együttes, amit senkinek nem kell bemutatni, mi most mégis megtesszük.

50 éves a Loski

Talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne lennének emlékei egy-egy LGT dalhoz kapcsolódva. A magyar zenei kultúra egyik legmeghatározóbb együttese 1971. április 6-án alakult meg Budapesten: Frenreisz Károly (basszusgitár), Presser Gábor (orgona), Laux József (dob) és Barta Tamás (gitár) részvételével. Bemutatkozó koncertjüket a kor népszerű rendezvényhelyszínén, a Budai Parkszínpadon tartották júliusban, majd augusztusban meg is jelent az első kislemezük.

A Locomotiv GT rövid idő alatt nemcsak magyar szenzáció lett: még 1971 novemberében az Ezüst nyár (Silver Summer) című dalukkal kivívott népszerűségüknek köszönhetően díszvendégként kiutazhattak a tokiói, Yamaha védnöksége alatt álló World Popular Song Festivalra, ahol az Érints meg című dalukat angolul mutatták be - Touch Me, Love Me, Rock Me címmel - és hatalmas sikert aratott.

A rendszerváltás előtti időkben óriási lehetőséget kaptak azzal, hogy több külföldi turnén, fesztiválon és koncerten vehettek részt. Az LGT 1972 májusában az európai kontinensről egyedüli együttesként kiutazhatott az angliai Lincolnban megrendezett Great Western Express Festivalra, ahol olyan legendás zenekarok és énekesek mellett léptek fel – a szakadó esőben –, mint a Genesis, a Beach Boys, Joe Cocker és a Faces.

A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián

A 80-as évekre az LGT lett Magyarország elsőszámú zenekara lett, annak ellenére is, hogy voltak dalaik, sőt, albumaik, amelyeket betiltottak. Az évtized végére azonban Presserben dilemmák fogalmazódtak meg a zenekar jövőjét illetően. Egyfelől az együttes kicsit együtt halt meg a korábbi zenésztársukkal, az Amerikába emigrált Barta Tamással, aki akciófilmbe illő körülmények között vesztette életét az ígéret földjén. Másfelől megcsapja őket a zenei korszakváltás szele:

"Valahogy megy ki a divatból a zene, valami más jön be, amit az LGT nem tud"

- fogalmazott Presser önéletrajzi könyvében. 1992. május 14-étől kezdve a Nyugati pályaudvar épületében tízezrek jelentek meg az LGT Posta Bank által finanszírozott búcsúkoncertjén. 1997-ben váratlanul új albumuk jelent meg, teljes titokban elkészült a 424 – Mozdonyopera.

Az LGT ezek után népmesei köntöst húzott magára: hol volt, hol nem volt. 1999-ben felléptek a budapesti Kapcsolat koncerten, 2002-ben egész napos LGT-fesztivált rendeztek az Óbudai-szigeten és szintén abban az évben stúdióalbummal rukkolt elő a zenekar. Évekig újabb szünet és csend után 2006. december 5-én, Frenreisz Károly 60 éves jubileumi koncertjén fellépett az „Ős”-LGT, majd a következő évben a Sziget Fesztiválon is színpadra álltak. 2013-ban Aréna koncertet szerveztek, ami akkora siker lett, hogy három időpontot is meghirdettek.

Bár a mai napig rajongók tízezrei éltetik a zenekart, az LGT tagjai ígéretet tettek, hogy többé nem állnak színpadra. A döntés egy újabb tragédia okán született: 2016. július 19-én Somló Tamás hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. Szeptember 4-én Karácsony János, Presser Gábor és Solti János hivatalosan is bejelentették, hogy az LGT ezután nem folytatja működését.

Fotók az LGT hőskorából

Az LGT tagjai 1981-ben: Somló Tamás, Presser Gábor, Karácsony János és Solti János
Kattints a további képekért!

Barta Tamás az amerikai álmot üldözte, helyette gyilkosság áldozata lett.

Leadfotó és fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Oldalak

Szólj hozzá Te is!