100 éves a világ legidősebb stílusikonja - nyugdíjas éveiben vált híressé Iris Apfel, a divat ősanyja

A 100 éves Iris Apfel a világ legidősebb és egyik legjelentősebb divatikonja. Kora ellenére hihetetlenül friss, eleven és rettentően elfoglalt. Pedig csak 83 éves korában tett szert hírnévre, amikor a világnak feltűnt különös stílusérzéke. Szellemes idézeteiről ugyanúgy ismert, mint a színes kiegészítőiről, a túlméretezett szemüvegek iránti szeretetéről, és a divatiparban az életkor elleni küzdelem vezető alakjává vált.

Vannak, akik azt mondják: a kevesebb, néha több, de ez nem ez igaz az üzletasszonyra, a tervezőre és influenszerre, Iris Apfelre. A divatikont élésen megkülönbözteti a maximalista, eklektikus, már-már barokkos stílusa. Az a titka, hogy nagyszerűen megtalálja az arányok, színek, minták és textúrák közötti egyensúlyt, amit mégis merész kompozíciókban jelenít meg. Ha valaki, hát ő képes a drága márkákat olcsó kiegészítőkkel vegyíteni úgy, hogy az stílusos legyen.

Iris Apfel egyszerűen egyedi stílust teremtett. Szerinte a személyes stílus megtalálása kemény munka, hiszen bátornak kell lenni és különféle stílusokat kell kipróbálni, majd megnézni, hogyan reagálnak rájuk az emberek, és eldönteni, mennyire fontosak a reakcióik.

A kivételes divatdiktátort hazánkban kevesen ismerik, pedig elképesztő életutat tudhat a magáénak:

Lapozz a folytatásért!

A szüleitől származhat a szép iránti érzéke Sok csillaggal ellentétben Apfelnek nem okoz gondot, ha valaki megkérdezi a korát (egyszer azt mondta, hogy egy ránc „a bátorság jelvénye”). 1921. augusztus 29-én látta meg a napvilágot, vagyis épp ma töltötte be a 99. életévét. Queensben született egy zsidó származású családba, Samuel Barrel és az orosz születésű Sadye gyermekeként. Apja egy tükrökkel és üvegekkel foglalkozó cég tulajdonosa volt, édesanyja pedig egy butikot vezetett. Ezért sem meglepő, hogy a New York Egyetemen művészettörténetet tanult később pedig a Women’s Wear Daily divatmagazinnál dolgozott.
Kattints a további képekért!

leadkép: instagram

Oldalak