Újabb két orosz katonát elítéltek háborús bűnökért: könyörögnek Putyinnak, hogy állítsa le véres hadjáratát

A háborús bűnök miatt bíróság elé állított orosz harcosok "kudarcnak" bélyegezték Vlagyimir Putyin ukrajnai offenzíváját.

12 év börtön háborús bűnökért

A 26 éves Alekszandr Bobikinra és a 21 éves Alekszandr Ivanovra is 12 év börtön szabtak ki háborús bűnök elkövetése miatt. A katonákat elfogták és bíróság elé állították az ukrajnai Harkiv régióban történt mészárlás miatt. Evhen Bolybok bíró azt mondta, hogy bűnösségük "teljes mértékben bebizonyosodott", több mint 38 rakétát lőttek ki lakott területre, melyek egy iskolát is leromboltak. Bobikin és Ivanov azt állította, hogy csak parancsot teljesítettek.

A bírósági tárgyalás végén Bobikin a The Sunnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy azt kívánja, bárcsak "véget érne ez a véres konfliktus", és a háborús műveletet kudarcnak nevezte. "Szeretnék átállni az ukrán hadsereghez. Putyinnak most azonnal le kellene állítania a háborút. Ez egy hiba. A háború egy kudarc. Elégedett vagyok a börtönkörülményeimmel, a családom tudja, hogy itt vagyok. Meggondoltam magam arról, amit tettem" - mondta a katona.

Mindkét férfi a múlt héten bűnösnek vallotta magát a háborús törvények megsértésében. Az ukrajnai hatóságok jelenleg több ezer lehetséges háborús bűntett miatt vizsgálódnak, és további perek vannak kilátásban. Volodimir Zelenszkij elnök korábban sürgette, hogy minél több embert vonjanak felelősségre a háború alatt elkövetett atrocitásokért. Azt mondta, hogy az összes orosz háborús bűnös felelősségre vonása egy olyan fontos lépés, amelyet a világ közösen támogathat. "Az ukrán bíróságokon, a nemzetközi bíróságon és a harctéren is bírósági tárgyalásokat kell folytatni, amíg a háború tart" - tette hozzá.

Putyin és csapatai többször is tagadták, hogy civileket céloztak volna vagy hogy bármi közük lenne háborús bűnökhöz. Bobikin és Ivanov elítélésével kapcsolatban egy jogi forrás tegnap azt mondta a Sun-nak: "Ez egy kemény üzenet, hogy alaposan kivizsgáljuk azokat a barbár tetteket, amelyekért az oroszok felelősek. Katonáik lövéseket, gyilkosságokat és nemi erőszakot követtek el, és azt hitték, hogy megússzák. Az igazság az, hogy nem fogják. Intenzív és törvényszéki vizsgálatokat folytatunk, hogy igazságot szolgáltassunk nekik, hogy szembesüljenek tetteik következményeivel".

Forrás: Metro Fotó: GettyImages

Oldalak