Ők a világ leggazdagabb emberei jelenleg – Két magyar is felkerült a listára

A Forbes idén is közzétette a világ milliárdosainak névsorát, ami jóval hosszabb lett, mint tavaly.

Forbes-toplista: A világ leggazdagabb emberei

A Forbes 35. alkalommal tette közzé a világ milliárdosainak listáját, amire minden eddiginél többen fértek fel. Amíg 1987-ben csupán 140 milliárdos volt világszerte, addig 2021-re ez a szám 2755-re nőtt, ami már a tavalyi adatokhoz képest is 660-nal több. A listán szereplők vagyona összesen több mint 13 billió dollárt tesz ki, ami forintban több, mint hárombilliárd.

Az újoncok száma is rekordot döntött, összesen 493 olyan személy van, aki először szerepel a listán – ez pedig azt jelenti, hogy tavaly nagyjából minden 17. órájában „született” egy milliárdos. Az eddigi adatokból is jól látszik, hogy a koronavírus-járvány nem a világ leggazdagabbjait viselte meg leginkább, sőt 86%-uknak még nőtt is a vagyona az elmúlt évben.

A lista élén negyedik éve Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa áll. A világ második leggazdagabb embere Elon Musk, a Tesla tulajdonosa lett, aki óriásit lépett előre hiszen egy évvel ezelőtt még csak a 31. helyen állt. A harmadik Bernard Arnault, egy óriási márkabirodalom feje: az ő tulajdonában van például a Louis Vuitton, a Christian Dior és a Sephora is. Bill Gates, a Microsoft alapítója a negyedik, ötödik helyre pedig a Facebook-alapító Mark Zuckerberg csúszott fel.

A listán 328 nő kapott helyet, közülük 63 debütáltak idén, ami 36%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Köztük van a világ legfiatalabb, saját erejéből milliárdossá váló embere, a Bumble nevű társkereső alkalmazás alapítója, a mindössze 31 esztendős Whitney Wolfe Herd. A leggazdagabb nő Françoise Bettencourt Meyers, a L’Oréal alapítójának unokája, aki jelenleg a világ 12. legvagyonosabb emberének számít. Felkerült a listára Kim Kardashian is, a 2674. helyet sikerült megcsípnie egymilliárd dolláros vagyonával.

A legtöbb milliárdos az Egyesült Államokban él (724), utána jön Kína (698) és India (140). A toplistára két magyar is felkerült: Mészáros Lőrinc a 2035. helyen, Csányi Sándor pedig a 2387. helyen található.

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak