Veszélyes lehet a mikro?

Minden olyan találmány, amely megkönnyíti az életet gyorsan népszerű lesz, mint a mikrohullámú sütő. Sokan azonban máig fenntartásokkal vannak a készülék iránt, amely elektromágneses sugarakkal bombázza az ételt. Valóban veszélyes a mikro?

Az ártalmas határérték alatt

A mikrohullám, amely az ételekben található vízmolekulákat rezegtetve hőt termel, valóban az elektromágneses sugárzások csoportjába tartozik, de nem radioaktív - ráadásul a mikró által gerjesztett sugárzási szint jóval az ember számára ártalmas határérték alatt van. Sőt az ajtó kinyitásának pillanatában még ezt a sugárzást is  megszüntetik. Fontos, ha az ajtó sérült vagy nem zár jól a retesze, nem szabad használni a készüléket. Érdemes használat közben, pár lépéssel távolabb lépni,ugyanis már akkor is minimálisra csökken az egyébként is veszélytelen sugárzási szint, ha láthatatlan sérülés van a mikrohullámú sütő ajtaján.

Főzhetünk benne?

Ha például főzésre hszanáljuk a mikrót, nagyon oda kell figyelni, hogy az étel minden része átmelegedjen. Előfordulhat, hogy mondjuk a hús bizonyos részei nem érik el azt a hőfokot, ahol már elpusztulnak az esetleg bennük található kórokozók. Ezért is érdemes a mikroban főzött ételt kis adagokban, kerek edényben, többször megkeverve készíteni.  

Az sem mindegy, hogy milyen edényben melegíted az ételt, hiszen a melegedés és a sugarak hatására egészségkárosító anyagok kerülhetnek a tál anyagából az ételbe. A legbiztonságosabb a tűzálló üvegedények használata, ezt követik a kerámia- és cserépedények. A műanyag edények használatát lehetőleg kerülni kell, legfeljebb olyanokat használjunk, amelyeken kifejezetten feltüntetik, hogy mikrózásra is alkalmasak - a könnyen olvadó anyagból ugyanis veszélyes vegyszerek kerülhetnek az ételbe. Fokozottan igaz ez a házhoz szállított ételek műanyag csomagolására .A fémes vagy aranyozott mintájú tányérokat véletlenül se használd, mert ezek szikrázást okoznak!
Ha a mikróban tűz keletkezik, nem szabad kinyitni az ajtaját. Csak húzzuk ki a készüléket. Ha az ajtó zárva marad, a tűz magától elalszik. De azért érdemes kihívni a tűzoltókat is!

A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. A hagyományos főzés során rengeteg energiát elhasználunk olaj- és vízmelegítésre, míg a mikrohullámok csak az ételt melegítik, így energiát spórolhatunk meg. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!