5 hiba, amit minden elvált szülő elkövet a gyerekével szemben

A válás nem csak neked, hanem a gyereknek is nehéz. A lurkó úgy érezheti, hogy ő kapja a legkeményebb ütést ebben a helyzetben – persze csak akkor, ha a szülők nem viselkednek megfelelően, és elkövetik azokat a hibákat, amiket itt felsorolunk.

1. Postagalambnak használják a gyereket

A szakértők szerint rengeteg szülő a gyerekén keresztül üzenget egymásnak, amivel fölösleges stressznek teszik ki őt, és arra kényszerítik, hogy egy olyan helyzetet kezeljen, amit ők, a felnőttek nem tudnak. Egy magára valamit is adó anyának vagy apának olyan megoldást kell találnia, amiben a lehető legkevesebbet sérül a gyerek. Ha a rossz viszony miatt nem akartok személyesen találkozni, legalább e-mailben kommunikáljatok; így anélkül is meg tudjátok beszélni az ügyes-bajos dolgokat, hogy a gyereket kikészítenétek, és bevonnátok a vitátokba.

2. Megmondják neki, mit érezzen

Egy válás nagyon felkavarja a gyereket, és bizonyára azt sem tudja, mit hova tegyen. A legjobb módszer a megnyugtatására az, ha meghallgatod őt, nem pedig az, ha megmondod, mit érezzen. Ne ócsárold a volt párodat előtte, mert attól még az apja/anyja marad, és ha így összezavarod, netán uszítod, megnehezíted a helyzetét. Kérdezd meg tőle, miben segíthetsz neki, szeretné-e, ha átbeszélnétek a dolgot – röviden viselkedj okosan, felnőtthöz méltóan! Ha az exed időközben új társra talál, akkor se kezdd el ellene hangolni; hidd el, a lurkó sokkal jobban fog tisztelni és szeretni, ha azt látja, hogy normálisan kezeled a helyzetet.

3. Pszichológusként tekintenek rá

Senki sem állítja, hogy a gyereket nem szabad beavatni, mi zajlik a szülei között. Tudnia kell róla, mibe csöppent, önhibáján kívül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az anyának vagy az apának egyfajta terapeutaként kellene tekintenie a lurkóra, vagyis neki kellene elsírnia minden bánatát, és tőle kellene várnia, hogy megvigasztalja. Ne rakd rá a te idegességedet, feszültségedet, ne növeld a terhet, ami rajta van! Te vagy a szülő, kontrollálnod kell magad előtte. Ha úgy érzed, olyan mély gödörben vagy, amiből nem tudsz kikecmeregni, akkor menj el egy pszichológushoz.

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!