Lifestyle

Félelmetesnek tűnik, de teljesen ártalmatlan: ne lepődj meg, ha feltűnik a kertedben ez a "betolakodó"

A kertek, parkok gyepén, illetve korhadó fák közelében is találkozhatunk vele a tavaszi időszakban.

Sem az emberekre, sem a háziállatokra nem veszélyes

Májustól lehet számítani a tőrösdarazsak feltűnésére – írja az MTI a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) közleményét idézve. A kertek, parkok gyepén vagy korhadó fák közelében, esetleg a komposztnál akár nagy tömegben is keringő termetes rovarok megjelenésük miatt ugyan félelmetesnek tűnhetnek, ám az emberekre és a háziállatokra nem veszélyesek. Sőt, biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot.

Ártalmatlanságuk miatt a Magyarországon élő féltucatnyi faj irtása felesleges, ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, megölésük éppen ezért törvénytelen is. A tudatlanság azonban évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik meg a darazsakat.
Kattints a további képekért!

Te sem tervezel idén nyaralást? Néhány muskátlival tengerparti hangulatot csempészhetsz a kertedbe!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!