Ne maradj le te sem! Hétvégi meglepetés kedvezmények a Thália Színházban

Két vígjáték, két teljesen különböző helyszín. Pszichiátria és alkotóház… Azt gondolnánk, hogy teljesen különböznek… Vagy mégsem? Bizonyos dolgokban nagyon is hasonlítanak - például senki nem az, akinek gondoljuk vagy mondja magát. Vagy, hogy a hazugságcunami magával sodorja és képtelen helyzetekbe kényszeríti a szereplőket, akik immár a túlélésért küzdenek. (x)

Csoda korban élünk (Szigliget)

A Thália Színház Csoda korban élünk (Szigliget) című retróbohózata az ötvenes években játszódik - a szigligeti alkotóházba pillanthatunk be, ahová inspirálódni és írni vonulnak el a magyar irodalom nagyjai és feltörekvő fiataljai. Talán nem is zavarná meg semmi a gyümölcsöző munkát, ha szereplőink nem egymás megfigyelésével, jelentések írásával lennének elfoglalva, és ha a társalgóban lévő utazóládából nem kandikálna ki néha egy hulla lába…

Amikor Rákosi elvtárs kedvencét, Sass Tibort felterjeszti Sztálin-díjra, a költővel egy idelátogató olasz riporter készít interjút. A szigligeti alkotóházban mindennek hiba nélkül, terv szerint kellene mennie. Csakhogy ellopták a kapucsengőt, rossz helyre kézbesítették a besúgójelentést, az államvédelmi kísérő elkallódott útközben… és Sass Tibor halott!

Nagy Viktor, a darab egyik főszereplője izgalmas feladatot kapott. „Ebben az előadásban két karaktert formálok meg. Az egyik Malacsik Tibor, a szigligeti alkotóház mindenese: ő eteti a madarakat, ő eteti az írókat, ha kell, felmossa az előteret, megpakolja a kazánt szénnel, hogy legyen megfelelő fűtés - januárban játszódik a darab... Tehát tényleg egy mindenest kell elképzelni a maga nagyszerű egyszerűségével. A másik alak maga Sass Tibor, a Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő, aki szintén itt, a szigligeti alkotóházban dolgozik, és saját területén elismert, nagy szaktekintélynek számít” - mondja a színművész.

Az előadás egyik központi eleme egy hatalmas utazóláda, amivel Viktor egészen közelről is „megismerkedik” az előadás alatt, de hogy milyen szerephez jut, azt persze nem árulhatjuk el.

A darab szereplői: Nagy Viktor, Szervét Tibor, Tamási Zoltán, Shell Judit, Mózes András, Pindroch Csaba, Vida Péter, Szabó Erika és Domokos László. A produkció rendezője Kelemen József. Michael Frayn történetét Hamvai Kornél helyezte az ötvenes évekbe.

Jegyvásárlás az előadásra 50% kedvezménnyel ITT!

A kulcslyukon át

A másik darab, ahol szintén szabad utat kap a káosz és szereplői az őrület határára kerülnek: A kulcslyukon át. A helyszín stílusosan egy magán elmegyógyintézet, ahol a gyógykezelés több veszéllyel jár, mint a betegség. De a legtöbb veszélyt a titkárnői állás rejti, amire Geraldine ártatlanul jelentkezik. Először leendő főnöke, Dr Prentice kérésére vetkőznie kell, majd azonnal öltöznie, mert betoppan a pszichiáter vérmes felesége és nyomában zsarolója, a szoknyabolond londiner. Akit üldöz a rend őre. Szerencsére az egészségügyi hatóság főellenőre lesújt, ahol hibát talál és ennek érdekében bármit képes félreértelmezni.

„Én játszom dr. Rance-t, aki mindent félreért, félreértelmez - mondja Tamási Zoltán.„Tényfeltárás helyett valójában saját prekoncepcióját kényszeríti rá az egész intézményre. Téves következtetéseivel - gyakorlatilag egyetlen helyes következtetése nincs - egy lavinát indít el. Látja az eseményeket, a kérdéseire kap választ, mégis tökéletesen tévesen rakja össze a képet, illetve adja meg a diagnózist.”

Mire előkerülnek a kényszerzubbonyok és a pisztolyok, már csak annyi biztos: a váratlan esemény mindig akkor következik be, amikor legkevésbé számítunk rá. Ilyen őrült napból egy elég az életben. Ezért találták fel a színházat, hogy az az egy viszont ki ne maradjon.

Az elsöprő komédia szerzője Joe Orton, szereplői: Schell Judit, Friedenthal Zoltán, Mórocz Adrienn, Tamási Zoltán, Bán Bálint és Vida Péter. Rendezte Fehér Balázs Benő.

Jegyvásárlás a darabra 30%-os kedvezménnyel ITT!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!