Ritka a mai nap: itt a téli napforduló és 800 év után a Betlehemi csillag is

Ma érdemes lesz kémlelni a eget, mert igazi ritkaságnak lehetünk szemtanúi.

Különleges nap

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét éri el a Nap déli félgömbön való elhelyezkedése mellett. Nyers megfogalmazás, de valahogy így lehetne elmagyarázni a jelenséget. Ez az időpont december 21-én van és az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti. A téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja az északi féltekén. Ehhez a naphoz számos babona és hiedelem is kötődik, ám nemcsak ezért lesz különleges. Lapozd fel galériánkat a részletekért!

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római szaturnália, a zsidó hanuka, az afroamerikai kwanzaa, a kelet-ázsiai tungcse-fesztivál, vagy maga a karácsony, melyet Mithrász és a Sol Invictus napisten kultuszához kapcsolódóan, illetve több pogány ünnep helyett tart ma a keresztény vallás
Kattints a további képekért!

Adventi interjúsorozatunkat különleges résszel zárjuk - idén a Femcafe szerkesztősége a Jótékonyha munkáját segítette önkéntesként.

Leadfotó: 123RF.com Forrás: Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!