A sikeres telefonos interjú ezen múlik: szakértő mondja el, mire figyelj

A gyorsaságra épülő világunkban egyre gyakoribb, hogy személyes interjú helyett először telefonon "vizsgáztatják" a jelentkezőket. Egy ilyen helyzetben hogyan bűvölhetjük el a leendő munkaadónkat és milyen buktatókra kell figyelnünk? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Mennyiben más, mint a személyes interjú?

Röviden? Nagyon más. Itt is le kell küzdenünk az interjú okozta stresszt, de ez a helyzet jó néhány más dologgal is nehezítve van. A személyes benyomást nehéz pótolni, ezért minden más lehetőséget használjunk ki.

Erre is tanácsos készülni. Legyen kéznél minden anyagunk, amit a pályázatra elküldtünk. Válasszunk egy nyugalmas, zajmentes terepet, ahol legalább a környezeti zajokkal, zavaró körülményekkel nem kell foglalkoznunk. Sokszor a kiválasztásba bevont tanácsadó cég kéri a telefonos interjút, főleg olyan esetekben, amikor a távolság, vagy az idő rövidsége kívánja ezt meg. Még mindig jobb bevállalni egy fél vagy egy órás telefonos beszélgetést, mintsem utazással tölteni egy fél napot.

A beszélgetés alatt nagyjából ugyanazokat a fontos területeket tudjuk megbeszélni, mint a személyes találkozás során, persze kevésbé részletesen. Ezért tanácsolom, hogy tényleg mi magunk is készüljünk. Itt nincs nagyon idő elmélkedni a válaszokon. Ezt akár előszűrésnek is felfoghatjuk, tehát nem mindegy, mennyire pontosan tudjuk magunkat kifejezni, és egy kellemes, interaktív beszélgetést folytatni egy olyan szakemberrel, akit sokszor személyesen még nem is ismerünk.

De egy multinacionális cég keresése során, főleg, ha a kiválasztásba a külföldi központ szakemberei is be vannak vonva, akkor is jellemző a telefonos interjú, hiszen ez még mindig sokkal olcsóbb megoldás, mint kiutaztatni a jelölteket más országba, vagy esetleg más kontinensre. Persze, vannak olyan magas beosztások, ahol nem kérdés, hogy utazzon-e a jelölt. Ilyenkor az utazással kapcsolatos összes költségét fedezni szokták.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak