"Ott állsz a parketten és életedben először megérted, nem tudsz hibázni! - Ez a tangó."

Napi négy öleléssel éppen elvegetálunk. Tizenöt már majdnem kellemes testi-lelki érzetet ad. El tudod képzelni milyen hatása van annak, ha órákon át csak ölelésben sétálsz? No ezt tudja az argentin tangó. Mintegy mellesleg pedig egyensúlyt és mély kapcsolódást teremt, magaddal és a pároddal egyaránt. Hogy mindez szinte terápia? Igaz. Na és?

Falak nélkül

A tangó fura egy szerzet. Alattomos. Úgy tesz rendbe, hogy nem szól előre. Nincs dobpergés az elején, hogy felkészülni, vigyázz, rajt, nincsenek hangzatos tanácsok a végén. Egyszer csak ott állsz és életedben lehet először megérted, nem tudsz hibázni. Félelmetesen új érzés. Ez a tánc a jelenben létről szól, előre betanult lépések nélkül. Egy férfi vezetése és egy nő követése közötti összhangról. Apró mozdulatok, finom energiák egyenrangú kapcsolódásáról. Falak nélkül.

A tangóról azt tartják, veszélyes egy műfaj. Mert érzéki. Igaz. Mégis, egy picit is elmélyülve ebben a sajátos kommunikációs formában (az argentinok önálló nyelvként tartják számon), rögtön látszik, a tangó más szempontból is a bátrak tánca. A helyzet ugyanis az, hogy nagyon éles tükröt tart elénk. A táncunk az összes jellembeli hibánkat leképezi, mire észbe kapsz, személyiséged kanyargós útvesztője felrajzolódik a parkettre. Ha így nézzük, a tangó az önismeret tánca.

Ahol még él a romantika

A parketten a romantika még mindig nem ment ki a divatból. A tangóban szemezéssel, cabeceoval hívja táncba a férfi a nőt. Csak ha a tekintetük összekapcsolódott és a nő elfogadja a felkérést, sétál oda a férfi és nyújtja a kezét. Tisztelet van és soha, de soha nincs nyomulás. Azzal táncolsz, akivel még a tánc előtt érzed, kapcsolódni szeretnél. Négy szám egy tanda, általában ennyire szól a felkérés is. A tangó nem egy felszínes riszálás, megadja a módját a találkozásnak, az ismerkedésnek, az elmélyülésnek. Ezért a 4 zene.

A tangó igen tanulságos műfaj, már ha van kedvünk magunkkal egységben, a párunkkal pedig harmóniában élni. Tangózni ugyanis lehetetlen az egyensúlyod és a központod megtartása nélkül. Magadban kell egésznek lenned ahhoz, hogy kapcsolódni tudj. Eleinte ez a táncban is nagyon nehéznek tűnik. Ácsorogsz ott a 9 centi tetején, sokszor féltalpon és dőlöngélsz. De lesz egy pont, amikortól már biztonsággal állsz, nem akarsz ránehezedni a partneredre. Akkor kezdődik a valódi tangó.

A tangó megtanít lélegezni

Együtt. Felvenni a másik testének ritmusát, érzékelni a legapróbb mozdulatait, később már a szándékát. Nőként teljes biztonságérzetet nyújt, nem véletlen, hogy a legtöbben csukott szemmel táncoljuk. Miközben még a következő lépést sem ismered, fura módon megérkezel a jelenbe. A teljes összehang létrejöttéhez természetesen mindkét fél nyitottságára szükség van. Ott kell lenni, figyelni és elfogadni, ami történik. Ez talán a legnagyobb kihívás, nyilván gyökeresen szembemegy a mindennapi hozzállásunkkal.

A tangó nem egy modern találmány, régi szerepeket húz elő: a férfi vezet, a nő követ, de mindezt úgy, hogy az igazi tangó az igazi ölelés nem jöhet létre anélkül hogy a nő is vezetne és a férfi is követne. Ettől lesz a tangó "négylábú" élőlény. Nagyon sok magas beosztású nő jár tangózni, nem véletlenül. Ösztönösen érzik, hogy itt azok lehetnek, akik napközben talán nem. Önmaguk az összes finomsággal, nőiességgel, odaadással együtt, - felelősség nélkül.

Pletykás tánc

Az igazság az, hogy a tangó pletykás tánc. A parketten valamennyi párkapcsolati elcsúszásunk, gyengeségünk, összeférhetetlenségünk megnyilvánul és fura módon terapeuta, pszichológus vagy egyéb közvetítő nélkül feloldódik. Ahogy változik a táncod, fejlődsz te is. Sokan jönnek éppen ilyen szándékkal, a párjukkal együtt. És élik, hogy új szinteken dolgoznak magukon, egymásért. Megtanulnak érinteni, közösen lélegezni, mozdulni, összességében hangolódni. Ki érti ezt, de legtöbbjük életében idővel új értelmet nyer az intimitás.

És végül (x)

Van egy hely a belvárosban. Oda járnak sokan. Ezért az érzésért. Ott mindenki tudja, hogy a tangó több mint tánc, valójában lehetőség. Sanszot ad jobban lenni önmagunkkal, harmóniába kerülni a párunkkal. Egy módszer, ami úgy hoz közel, hogy senki sem sérül. A helyet Barrio del Tangonak hívják. Ott így tanítják, táncolják, élik a tangót.

Fotók: Csorvási Andor, Németh Zoltán

Szólj hozzá Te is!