Egy rebellis költőfeleség - 192 éve született Szendrey Júlia

Nem akárhogyan borzolta a társasági kedélyeket Petőfi neje.

Költő, feleség és forradalmár

Szendrey Júlia az egyik legizgalmasabb figurája a magyar irodalomtörténetnek, hiszen az egyik első fontos női költőnk volt. Sokáig azonban csak Petőfi Sándor feleségeként foglalkoztak vele, így az életét és a költészetét alig kutatták. Megismerkedésük elsöprő erejű volt: a fiatal lány 1846. szeptember 8-án a nagykárolyi megyebálon találkozott egy vándorszínész költővel, akibe első látásra beleszeretett. Az érzés kölcsönösnek bizonyult. ”Ez időtől számítom életemet, a világ lételét, azelőtt nem voltam én, nem volt a világ, semmi sem volt; akkor lett a nagy semmiségben a világok milliója és szívemben a szerelem. Mindezt Juliskámnak egy pillantása teremté” - olvasható egy korábbi Petőfi-levélben.

A pesti irodalmi élet megosztó alakjává vált, hiszen nő létére osztozott férjével a társadalmi szerepvállalásban, sok olyan dolgot követett el, amit a társadalmi élet szereplői elítéltek, pusztán azért, mert nőként nem volt hajlandó beállni a sorba.

Ismerd meg a részleteket a galériából!

Több volt, mint anya és feleség - saját jogon lett belőle költőnő és lángeszének köszönhetően a politikai és közéleti kérdésekben is naprakész volt.
Kattints a további képekért!

Ha ez igaz, akkor a nő Vilmost is megelőzi az örökösödési sorrendben.

Leadfotó: Wikipedia

Oldalak