Megdöbbentő dolgokat árulnak el rólad és az őseidről a szemeid: az egyik szemszín, melyet ismerünk, valójában nem is létezik

A szemünk színe sokkal többet árul el rólunk, mint az hinnénk. És azt tudtad, hogy minden ember szemszíne teljesen egyedi?

A szem a lélek tükre

Mindannyian hallottuk már a mondást, hogy a szem a lélek tükre, de lehet, hogy ez a gondolat pontosabb, mint gondoltuk? Mi a valódi történet a szemszíned mögött, és honnan erednek valójában ezek a színek? Bármi is legyen a válasz, egy biztos, a szemszín teljesen egyedi, akárcsak egy ujjlenyomat. Vagyis senki másnak nincs pontosan ugyanolyan szeme, mint neked. Sőt, néhány friss tanulmány szerint a szemszínünk sokkal összetettebb, mint azt korábban gondoltuk.

A barna szem létezett leghamarabb Bármilyen furcsán hangzik is, a történelem egy pontján minden embernek csak barna szeme volt. Aztán egy nap történt egy genetikai mutáció abban a génben, amely a szem színét meghatározza. Ez a mutáció annyira lecsökkentette a melanin termelését, hogy az már nem volt elég a szemek barna színéhez - és így jött létre először a kék szem. Ma is a barna a legelterjedtebb szemszín a világon. A magasabb melaninszintnek köszönhetően a barna szemek ellenállóbbak bizonyos típusú szembetegségekkel szemben. A világosbarna szemek a leggyakoribbak Amerikában, Nyugat-Ázsiában és Európában, míg a sötétbarna szemek leginkább Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában fordulnak elő.
Kattints a további képekért!

Forrás: Brightside Fotó: GettyImages

Oldalak