19 éves vagyok és sterilizáltatni akarom magam

Egyre kevesebb az olyan fiatal, aki bevállalja a "szülőséget".

A sterilizáció mellett döntenek

"Őszintén szólva nem szeretem a gyerekeket - koszosak és idegesítőek" - mondta a philadelphiai Katelin, aki jelenleg 19 éves, de már eldöntötte, hogy soha, semmilyen körülmények között nem akar szülni, és erősen gondolkozik azon, hogy sterilizáltassa magát.

Bár elsőre megdöbbentően hangzik ez a kijelentés, ha a mélyére nézünk a dolognak, nincs min meglepődni: az elmúlt évtizedekben teljesen átalakult az emberek, elsősorban a fiatalok gondolkodásmódja, a mai tizen-és huszonévesek már nem azt tartják fontosnak, mint amit a szüleik vagy a nagyszüleik. Különösen érezhető a változás a családalapítás, a gyerekszülés kapcsán: a BBC dokumentumfilmje, a Young and Steril is ezt erősíti meg, az alkotás ugyanis olyan lányokról és fiúkról szól, akik eldöntötték, soha nem lesz belőlük édesanya vagy édesapa.

Jelenleg ötből egy brit nő nem akar szülni, ez a szám egyébként a '70-es években jóval kevesebb volt, akkor tízből egy volt az arány. De nem csupán a gyengébbik nem képviselői vannak ezen az állásponton, a férfiak nagy része szintén gyerekmentes életre rendezkedik/rendezkedne be. A 29 éves Paul Pritchard nemrég vazektómiának (a férfi számára a legbiztosabb fogamzásgátló módszer, amelynek során mindkét ondóvezetéket átvágják) vetette alá magát, a műtétre pedig egy stábot is beengedett. "Soha nem gondoltam apaként magamra. A gyerekek soha nem szerepeltek a hosszú távú terveim között."

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: youtube.com

Oldalak