Hogyan kezeljünk egy nehéz természetű főnököt?

Amikor munkahelyet választunk, a cég alapján döntünk. Amikor azonban a távozás mellett döntünk, akkor az esetek nagy részében a főnök miatt tesszük. Milyen a nehéz főnök? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Milyen elvárásaink vannak a főnökkel szemben?

Az általános elvárás részünkről, hogy tisztelni tudjuk a főnökünket, fel tudjunk rá nézni, ismerjük el szakmai hozzáértését, és emberileg is rendben legyen. Szeressünk vele együtt dolgozni.

Fontos a főnök hitelessége, szakmai hozzáértése is. Nagy biztonságot jelent, ha bátran kérdezhetünk tőle, mert tudja és meg is osztja velünk az információt. Azt is nagyon értékelem, ha képes belátni, hogy valamit nem tud, és nem szégyell akár a saját kollégától tanácsot kérni. De itt lehetünk egy kicsit megengedőbbek. Sok tudás, ismeret idővel megszerezhető, ha kellő nyitottsággal állunk hozzá. De a fő személyiségjegyeken nem, vagy csak alig tudunk változtatni. Egy emberileg alkalmatlan vezető sok kárt tud okozni a vállalaton belül, nem tudja maga mögé állítani a csapatot. Márpedig csak egy sikeres csapat által támogatott vezető lehet sikeres!

Sokszor alkalmatlan munkatársat neveznek ki először egy csoport vezetésére, -ennek persze több oka lehet – majd belejön, megtanulja, mondják - és a vállalat növekedésével gyakorlatilag automatikusan egyre feljebb jut a szamárlétrán, akár magas pozícióig. Ők sok kárt tudnak okozni, ha közben nem szerzik meg a szükséges szakmai tudást, és nem dolgoznak a személyiségük fejlesztésén.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak